Vad den nya lagen säger om belysning

// Published 2020-12-07 by Anders

Till och med lamporna är påverkade av lagens långa arm. Nu är det europeisk standard som gäller för dina uttag. Alla länder ska ha samma sort, och har du inte det kan det bli problematiskt. Och dyrt, om du måste byta ut både eluttag och lampor. Men det är inte så mycket att göra åt saken. För lamporna behövs, och lagen har en orsak. 

Egentligen så borde det vara en självklarhet att ha ett uppdaterat elsystem i huset. Det är för din egen säkerhet och sparar också energi. Då blir det också lättare att byta ut de gamla uttagen vartefter som de går sönder. Men om du har en gammal installation så kanske du måste betala en slant för att komma ikapp. 

De så viktiga lamporna

Att ha det ljust och fint inomhus är ett måste. För det mesta så behövs det ett par lampor för att du ska se ordentligt. Speciellt under vinterhalvåret när solen inte verkar orka hålla sig uppe så länge. Men även när du sitter och myser en ljus sommarkväll så brukar det inte räcka med det naturliga lyset. Samtidigt så är ju lampor så mycket mer än bara en ljuskälla. De är en viktig del av hur du planerar och designar ditt hem. Med rätt belysning kan du förändra hela inredningen. 

Dels vill du ha snygga lampor som pryder sin plats även när de är släckta. Här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser för vad du kan åstadkomma, för utbudet av lampor är oändligt. Du kan få precis vad du önskar, i en nyans som antingen är unik eller standard. Med skärmar som är stora eller små, eller kanske obefintliga. För när det kommer till inredning så är det ingenting som hindrar dig från att få det enligt din egen smak. Se mer om intressanta möjligheter på deras hemsida

Lampor som slår igenom

Mode är ett fascinerande fenomen. Det kommer och går, för att ibland komma tillbaka igen. Vissa saker är dock alltid populära. De kallas för tidlösa, för varje generation tycker de är snygga eller inbjudande. Möbler är ett bra exempel på hur folk tycker om samma saker, men med en viss variation. Många har besökt mormors vind för att hitta sådant som de kan använda i sin ungkarslya. 

Det är därför inte så konstigt att det finns flera kända namn inom formgivning. Vissa av deras alster är fortfarande trendiga. En del är så speciella att de fått priser runt om i världen. Naturligtvis så är det inte bara ett känt namn som gör en viss produkt attraktiv. Du måste tycka om den för dess utseende också, för det är ju trots allt du som ska leva med den. Världsberömd designer som formgav spännande badrumsbelysning

Lagarna som styr världen

Men nu får du alltså inte sätta upp dina lampor hur som helst. Egentligen är det en gammal lag, som har haft en övergångsperiod. Nu är det slut på fristen och du måste följa den europeiska lagen. En fördel med liknande regler är att du kan köpa dina lampor var som helst i Europa och vara säker på att de håller måttet. SVT berättar om nya lagar runt belysning. 

Det finns mycket att säga om lagar. För det mesta så klagar folk på att staten ska styra allt de gör. Men när det kommer till elinstallationer så borde de vara tacksamma för att någon tänker på deras säkerhet. De som har problem nu är byggnader utan en ordentlig installation. Det är klart att det blir dyrt när du måste justera något som borde ha tagits om hand för länge sedan. 

Välja de rätta lamporna

När du väl har de rätta uttagen så är det bara att släppa dig själv lös på lampavdelningen. Surfa runt och se vad som finns, vad det kostar och vilka kombinationer du kan få till. Men tänk även på hur ljuset kommer att falla i hemmet. Var du kan behöva en extra punktbelysning och hur du använder ett visst rum. Det är klart att du måste kunna se ordentligt i badrummet. Annars kan sminket hamna på sniskan. Samtidigt så är det ett ställe för njutning. Så mer än en form av belysning kan vara praktiskt att ha. De där lite mjukare lamporna för ett långt och skönt bad, och en extra belysning över handfatet. 

Det samma gäller i vardagsrummet. Här har du verkligen ett rum som ofta används till det mesta. När du ser på TV kan det vara jobbigt om det är helt mörkt. Trots att du har ljus från skärmen så behövs det vanligtvis någon liten lampa på ett annat ställe. Du kanske vill sitta och läsa i soffhörnet. Då kan en bordslampa eller en som står på golvet vara bra att placera just där. Om hela familjen gör olika saker samtidigt kan du tända de lampor som behövs. 

Snygg belysning som lyser upp

Ibland kan det ta lite tid att komma underfund med vad du behöver. Belysning kan vara något som växer fram vartefter du bor i ett hem. Så skaffa gärna de grundläggande elementen, för att sedan bygga på. Ett alternativ kan vara att anlita en inredningsexpert, eller besöka en sajt som kan ge dig lite tips om saken. Snygga lampor är viktiga vare sig de är tända eller inte. De lyser upp hemmet och ger dig en skön stämning. Speciellt när du vet att lagen är uppfylld och du inte behöver oroa dig för installationen. 

Okategoriserade