En annorlunda jakt på örnar

// Published 2020-12-03 by Anders

Det är något alldeles speciellt när du ser en örn. De är så majestätiska och samtidigt stora. Eftersom det inte är varje dag som de visar sig så blir det ännu mer speciellt. Ett av de områden som har flest örnar är Gotland. Både kungs-och havsörnar verkar trivas där. En del av de örnar som kommer in till Naturvårdsverket efter sin död har hagel i sig. Det är inte så roligt. Som tur är finns det en annorlunda jakt på örnar som är mer vanlig. 

I vissa världsdelar så används örnarna för att jaga. De är alltså inte bytet utan en del av jakten. Det kallas för falkoneri, och görs även med falkar eller hökar. Mongoliet och länderna där omkring är kända för det. Förutom den här nära kontakten med örnar så är de också ett välkommet motiv för naturfotografer. Du kan nästan känna deras storhet genom linsen. 

Konsten att fotografera

Det är verkligen en särskild känsla att komma nära en örn. Eller se den när den fiskar eller jagar för den delen. De är stora, men rör sig med en förvånansvärd snabbhet. För att kunna ta en bra bild av dem gäller det att ha den rätta utrustningen. Kamera och tillbehör som tillåter dig att fånga ögonblicket. För ute i naturen har du inte så mycket tid på dig alla gånger. Speciellt inte när det är fråga om fåglar. kamda.se har allt du behöver. 

Det finns flera sätt du kan förenkla fotografering med. Din talang och skicklighet är grunden för att ta bra bilder. Men du kan också lägga till filter, linser och annan utrustning som gör att du har chansen att komponera bilden lite som du vill. När det är fråga om djur så måste du vara flexibel. De är inte programmerade att stå stilla när ljuset är som bäst eller vända på huvudet precis när du vill det. Svårt att klara sig utan ett kamerastativ

En bild säger mer än tusen ord

Du kan läsa in mycket i en bild. Här har du chansen att fånga en persons hemliga uttryck. Glimten i ögat, ett snabbt leende eller en rynkad panna. Även glädjen vid olika tillfällen brukar komma fram på ett fotografi. Eller så är det ett sätt att uttrycka sig, en berättelse som du vill att andra ska ta del av. I Expressen kan du läsa om hur goda nyheter gärna sprids med en bild. 

En bild från ett ultraljud är verkligen något alldeles speciellt. Det slår till och med ett fotografi på en örn. I alla fall anser föräldrarna att det är århundradets nyhet. När sedan barnet föds så blir det ännu värre. Vare sig du vill eller inte så får du se tusentals bilder i olika positioner. Men ofta så är det bara några få som når fram till väggen, som ramas in och bevaras för framtiden. För en bra bild är oslagbar. Det är något du vill spara och se på om och om igen. 

Jakten på örnar

Naturen är ett tacksamt motiv. För här hittar du alltid fantastiska, underbara och vackra scener. En skog i höstskrud, en liten blomma, en havsörn som fiskar, solnedgången över horisonten. Listan över fina motiv tar aldrig slut. Om du vill att bilden ska bli riktigt bra så kan du dock behöva planera din utflykt. Ett stadigt kamerastativ kan förenkla fotograferingen. 

Vissa bilder är helt fantastiska. Men de som jagar örn på det här sättet, för att ta en bild av dem, berättar ofta om långa och tröttsamma vandringar. De måste ta sig upp tidigt, sitta stilla och bara vänta på rätt ögonblick. När du ser deras bilder så förstår du att det var värt all ansträngning. En örn som verkar se rätt in i ditt huvud ger dig gåshud. Eller när du ser dem tillsammans med sina ungar. Redan som små är de enorma och har bara en sak i huvudet, och det är mat. 

Lära sig fotografering

Även om du inte är ute efter den allra bästa bilden på en örn så kan du ha mycket roligt med en bra kamera. Ju bättre du blir på att ta bilder, desto mer kan du få ut av den. Ta gärna en kurs och lär dig mer om fotografering. Kanske lägga lite extra fokus på det du trivs med. Det kan vara porträtt, natur, vardagen eller blommor. Alla har sina intressen och det är kul att kunna använda din skicklighet till att föreviga det som intresserar dig. 

Om du är ung kan du redan från början välja en utbildning som inkluderar fotografering av något slag. Annars är det inte så svårt att ha det som en hobby. Det finns alltid bra anledningar till att ta en bild. När du blir lite skickligare kanske du kan frilansa. Antingen genom att sälja de bilder du väljer att ta själv, eller om du jobbar som fotograf. Bröllop, dop, studentfester och liknande evenemang brukar vara tacksamma tillfällen att få klicka riktigt ordentligt. 

Modern teknik på sitt allra bästa

En fördel nu för tiden är att du kan ta många bilder utan att tänka på kostnad och extra film. Eftersom allting är digitalt så kan du bara radera de exemplar som inte blev så bra. Det är klart att det tar tid, men annars så är det inte så stora problem. Du kan även redigera bilderna efteråt. Ta bort sådant som inte borde vara där, lägga till en snygg inramning och annat som gör att fotot blir helt perfekt. 

Att ta bilder med en riktig kamera är inte alls det samma som att föreviga vardagen med en mobiltelefon. Bägge två har ett liknande syfte. Att föreviga något som du vill att andra ska se. Fast fortfarande så upptäcks bilder av fotografer som inte ville dela med sig. De har tagit fantastiska bilder av olika slag, gärna vardagen i storstäderna. Du gör naturligtvis som du vill. Idag är det vanligt att lägga upp bilder, sälja dem eller helt enkelt bara visa upp dem. Gör precis som du vill. Det viktigaste är att du har det kul med din kamera.  

Okategoriserade