Städning en het fråga

// Published 2019-11-20 by Anders

Det är inte själva städningen som diskuteras. Alla är överens om att det ska vara rent. Städning är viktigt både på jobbet, hemma och ute i samhället. Faktum är att det läggs ner bra mycket pengar på att städa runt om i landet. Det förväntas att gator och torg ska vara rena, ingen vill använda en tunnelbana som är full av skräp och på arbetsplatsen ska toaletterna helst hållas efter dagligen. Den stora frågan är dock vem som ska göra allt detta. 

På jobbet brukar det inte vara någon diskussion. Du hyr in en städfirma som tar hand om allting. Hemma är det en annan sak. Tidigare så hade de rika sina hembiträden som tog hand om städning och allt annat som behövde göras. Gärna flera stycken, av varierande rank. Idag är det inte riktigt likadant. Att anlita någon för hemstädning är en trend som växer till sig. Du måste inte vara störtrik för att ha råd med hjälp.

Flytt och städ som löper smidigt

I samband med en flytt kan du verkligen behöva en extra hand eller två. Både med att bära sakerna, men också för att städa ur hemmet. Det finns stränga regler som måste följas, annars kan du bli skyldig att betala stora summor. Städ av hemmet är något annat som folk gärna lägger ut på en utomstående firma. Även om du tycker om att gå runt och feja i hemmet så är det många som inte har varken tid eller ork för det. Med https://likasombar.com/ är du på den säkra sidan. 

Allt det här är inte en fråga om lyx. Tidigare var de flesta kvinnor hemma och hade inget annat att göra än att städa och laga mat. Idag jobbar båda parter utanför hemmet och kommer ofta hem sent. Trötta och slitna efter en mer eller mindre krävande dag på jobbet. Då är det inte lätt att ta fram moppen och börja städa. Istället är det nu något som ganska många familjer har råd att anlita någon för att göra. 

Hjälp vid flytten

Det är vanligt att be kompisarna att kånka och bära alla dina saker vid en flytt. Efteråt ska alla ha pizza och öl, när ni slänger er ner på soffan. Helt utslitna med värk lite här och där. Då vore det så mycket bättre att kunna lägga över allting på någon annan. En professionell flyttfirma som bär och transporterar snabbt och effektivt. Du kanske kan be kompisarna att komma över ändå, för att inviga den nya bostaden. Läs i Expressen om mördaren som hjälpte till att flytta. 

Du kan lätt se vilken fördel det är att outsourca som det heter på modernt språk. Att inte göra allting själv utan delegera det som går att lägga över på andra. Speciellt när det handlar om lite tyngre saker, som att flytta eller en grundlig flyttstädning. Om du låter någon annan städa ditt hem får du både tid och energi över. Dessa kan du sedan använda på dina barn eller dig själv. Eller något annat som du tycker är viktigt. Samtidigt så skapar det arbetstillfällen och en chans för allt fler att starta eget. 

Vem ska betala för städningen?

En av de stora anledningarna till att hemstädning har blivit så stort är RUT-avdraget. Det är sant att folk allt oftare väljer att lägga sina pengar på något som ger dem tid över för sig själva. Men när du samtidigt kan dra av det hela på deklarationen så är det en given affär. Du tjänar nästan på att inte städa själv. Men det är här som debatterna kommit igång. Frågan om städhjälp är för alla tas upp i Aftonbladet

Vissa personer menar att RUT-avdraget inte är typiskt svenskt. För Sverige är en välfärdsstat där allting tas om hand av myndigheterna. Varför ska du behöva betala för tjänsterna? Ett annat argument är att hemstädning fortfarande mest utnyttjas av de rika. Att det gamla klassamhället fortsätter att dela upp orterna i två delar. 

Å andra sidan så är det ibland en fråga om prioritering. Samma familj som tycker det är för dyrt med städning har tre bilar och reser utomlands flera gånger om året. De flesta kan inte göra allt de vill utan alla väljer att satsa på något som de tycker är viktigt. Vill du ha mer tid över, utspritt över hela året, så kan hemstädning vara ett gynnsamt alternativ. 

Fördelar med städhjälp

På en arbetsplats så jobbar alla så mycket bättre om miljön är ren och inbjudande. Du kan inte vara produktiv när saker inte fungerar eller omgivningarna är smutsiga. Det samma gäller i hemmet. Inte så att det måste vara rent som i en operationssal. Men både unga och gamla tycker om när saker är mer eller mindre på sin plats och det är rent. 

Hur du ska uppnå allt detta är en annan fråga. Många familjer har ett schema där alla har sina givna uppgifter. Till och med ganska små barn kan vara med och bidra till att familjens hem fungerar. Andra väljer att ta in städhjälp några gånger om året. En proffsig städare som sveper genom huset och gör det skinande rent. Sedan är det inte så svårt att hålla efter det hela själv. 

Flera tycker det är skönt med regelbunden städning. De kan vara för gamla för att orka med allting själv. Eller så handlar det om prioritering, att lösgöra tid som du vill använda till annat. Städning kommer nog att fortsätta vara en het fråga. Men det är helt okej, för du har ju RUT-avdraget. 

Okategoriserade