Därför är våtdräkt allt mer populärt

// Published 2019-07-22 by Anders

När sommaren nalkas börjar vi alla tänka över allt roligt du kan göra. Det ska badas och solas så mycket som möjligt. Du vet ju inte när det blir varmt nästa gång. Men nu har jag börjat tänka om lite. Det finns ju faktiskt stora möjligheter att bada nästan hela året om. Så jag kan släppa lite på paniken med att utnyttja den korta semestern. 

Men jag kommer nog inte att släppa känslan av att vilja utnyttja sommaren helt och hållet. Det är fortfarande något speciellt med det svenska vädret. En del av kulturen som barnen måste lära sig från tidig ålder. Det hör till att du ska springa omkring med blåa läppar och insistera på att du vill bada en timme till.

Så mycket mer än bad

Nu är det ju inte bara bad som de svenska sjöarna och kusterna kan erbjuda. Alla har vi prövat på windsurfing, i alla fall någon gång i livet. Nu är jag sugen på att prova på wakeboarding. Det ser så läckert ut och du måste inte vara expert för att klara av det. Troligtvis skulle jag tillbringa en stor del av tiden i vattnet de första gångerna. Men jag känner mig säker på att det snabbt skulle förändras. En butik för vattensport.

Det hjälper naturligtvis att ha den rätt utrustningen. En våtdräkt skulle nog inte sitta illa, det kan vara nog så kallt i de svenska sjöarna. Den rätta brädan kan göra stor skillnad, det finns olika varianter beroende på hur duktig du är. Men allt det där kan de berätta när du bokar in tid. Froggy Vattensport hjälper dig med det du behöver.

Bra med våtdräkt

Några av mina kompisar har börjat använda våtdräkt till det mesta. De säger att det är helt annorlunda med sporter och bad nu. Bland annat så känner du dig skyddad mot både sol och vind. De kan användas både när du tävlar eller bara har kul. Förra året såg jag en familj med tre små pojkar. Alla barnen hade våtdräkt och simmade runt i vattnet fast det var riktigt kallt. De var nog tävlingsinriktade, det verkade så på deras simtag. Men helt klart var det våtdräkten som gjorde det möjligt för dem att förlänga utesäsongen. 

Östra Småland rapporterar i en artikel om hur många väljer att använda våtdräkt. Speciellt nu när det finns så många olika varianter. Du kan ju få med långa eller korta ärmar. En del ser ut som en liten sparkdräkt, shorts med kortärmad överdel. De är bra för en viss sorts simning och vattensport. Du kan också få tag på våtdräkter som täcker allt. Det kan jag tänka mig är bäst vid kall väderlek, eller simning i svenska havsbandet. Bara tanken på att ge mig ut utan våtdräkt får mig att huttra. 

Ibland går vågorna höga och du kan nästan känna vinden vina runt öronen. Men om du har våtdräkt på dig så klarar du av de låga temperaturerna. Det är klart att alla måste vara försiktiga. Jag tycker inte om att ta risker, även om jag är ganska bra på att simma. Ett bra tips som jag följt i många år är att simma längs med stranden istället för ut ifrån den. Det ger dig större chans att få mark under fötterna om du blir trött eller vädret vänder. Östgöta-Correspondenten skriver här om hur våtdräkter används även vid räddningsaktioner. 

Många möjligheter som öppnar sig

Det är som sagt inte den allra längsta badsäsongen i Sverige. Jag älskar svensk sommar men ibland känns den som ett andetag. Innan du vet ordet av har löven börjat falla och du vet inte riktigt vart sommaren tog vägen. De senaste åren har det varit bättre. Till och med för varmt på sina håll, något som jag aldrig trodde skulle ske. Men det förändrar inte att både höst och vår egentligen är lite för kalla för vattensporter. I alla fall för en fegis som jag. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur allt fler vill simma med våtdräkt på öppet vatten.

Det här tror jag är en växande trend som kommer att stanna. För det handlar inte bara om att vara modig. Du måste tänka på hälsa och möjligheter. Det går helt enkelt inte att simma om det är allt för kallt. Musklerna säger ifrån och du kan skada dig. Med våtdräkt och annan utrustning blir det lättare att stå emot elementen. Samtidigt som du kan njuta av en uppfriskande simtur eller wakeboardtimme. 

Viktigt med våtdräkt

Vare sig det är soligt eller kallt så tär vädret på din kropp. Hur många av oss har inte förstört vintersemestern genom att bränna oss första dagen? Då är det bättre med en våtdräkt som står emot den tropiska solen. För det är inte bara kyla som kan vara jobbig, solen i vissa länder är som en kniv. Du bara måste skydda dig och det rejält. 

Barnen har sina egna våtdräkter. Det är en självklarhet att inte ta några risker med deras tunna hud. Återigen har det svenska arvet något att säga om hur du skyddar dig. Vi har ju en tendens att bränna oss lite extra, även de som räknas som lite mörkare. Jag blir alltid röd först, men sedan kan jag få en ganska snygg brun färg. Fast jag satsar stenhårt på hög skyddsfaktor. 

Samt det allra senaste, våtdräkt. Jag tror det kan vara bra med både en som har korta ben och en som täcker det mesta. Då kan du både sporta och simma i alla slags väder och temperaturer. Tänk att gå och simma i oktober, det vore faktiskt en riktig utmaning. Det kan bli lättare om vi är en grupp kompisar som kan peppa varandra. Kanske delta i en av alla de tävlingar som arrangeras runt om i landet. Förut trodde jag de var fanatiska, men nu skulle jag kunna tänka mig att vara med faktiskt. 

Allra bäst med våtdräkt

Det är alltså inte så konstigt att våtdräkter blir allt mer populära. Många reser utomlands under vinterhalvåret och då kan den skydda dig mot solens farliga strålar. Här hemma är det kallt en stor del av året. I alla fall i vattnet. Du kan ha mycket roligare med vattensporter och simning om du inte fryser. Plus att musklerna mår bättre om de kan förbli uppvärmda. 

När du har ett mål kan det vara lättare att hålla igång med din träning. Triathlon har blivit populärare, och då simmar du alltid en sträcka. Med våtdräkt kan det fungera riktigt bra. Det kanske kan vara ett av mina mål. Om jag har tid mellan wakeboarding och simmande. Hade tänkt öva upp mitt bröstsim lite extra i höst. 

Okategoriserade