Därför blir det inga fibernät utan konkurrens

// Published 2019-01-03 by Anders

Fibernäten fortsätter att sprida sig över hela Sveriges avlånga land. Många kommuner har som mål att alla ska ha tillgång till internet via fiber inom ett par år. På sina håll satsar man på att absolut alla hushåll ska kunna välja fiber om de vill, medan andra har en siffra på runt 90%. Det innebär att ganska många mil kablar ska grävas ner, vilket märks på sina håll. Men eftersom det inte bara finns ett företag som sysslar med fiber så har frågan om konkurrens kommit upp mer än en gång. 

Hela samhället bygger på konkurrens och de flesta är överens om att det är bra. Framför allt ger det möjlighet för folk att fatta egna beslut. Att kunna välja vilken du tycker är bäst eller vad som passar dig. Det pressar också priserna eftersom företagen tävlar om att få tillstånd eller komma in på marknaden. Allt detta är dock ingenting som de flesta privatpersoner ser så mycket av till att börja med. Istället koncentrerar de sig mer på konkurrensen och utbudet när fibern väl är inkopplad. 

Stadsnät med snabbt internet

En av de stora fördelarna med fibernät är hastigheten. All information leds genom dessa optiska fiberkablar, och det går verkligen undan. Det handlar om 1 000 Mbit i sekunden, en siffra som nästan är svår att omfatta. Speciellt när du tänker på hur fort utvecklingen går framåt. Om några år kommer denna siffra att ha ökat. Det är jobbigt att hålla på med sin dator när det går långsamt. Du behöver inte vara lastgammal för att komma ihåg tidigare uppkopplingar med en fördröjning på flera minuter för att uppskatta vikten av snabbt internet. Stadsnätsbolaget har alltid god service.

Förutom hastigheten så klarar fibernäten också av stora mängder information. De två går naturligtvis hand i hand. Idag när det mesta sker via data så är detta en viktig punkt att ha i åtanke. Röntgenbilder, lagliga dokument, böcker och mycket annat ska flyttas genom cyberuniversum. Det tar plats och tid, men med fiber så går det undan trots att det handlar om stora volymer. Stadsnätsbolaget för samman kommuner, medborgare och leverantörer.

Dags att installera ett stadsnät

Vad som sker runt om i landet är att kommunen ger någon eller några företag kontrakt att gräva ner kablarna. På detta sätt lägger de grunden, skapar en infrastruktur som sedan kan byggas på. Det kanske inte är alla områden eller hus som nås av kablarna. Vad de kan göra är att själva gräva och koppla upp sig till det kommunala stadsnätet. Även här finns det vissa val att göra, med aktörer som Stadsnätsbolaget.

Det är alltså en del stora beslut som ska fattas. Med tanke på hur viktigt det är med fibernät så förstår man varför kommunerna vill att det ska vara klart så snart som möjligt. När både familjer och verksamheter har chansen att koppla upp sig till ett snabbt och effektivt nät så fungerar hela samhället bättre. Speciellt stor skillnad har man märkt i glesbebyggda områden. Företag kan fungera med hjälp av teknologiska hjälpmedel, utan att kvaliteten på deras tjänster minskar. 

Vilket nät är bäst?

Kommuner, vägföreningar och privatpersoner har olika valmöjligheter. Eller borde i alla fall ha det. I vissa kommuner har inte andra företag fått tillstånd till att gräva ner sina kablar. Med konsekvensen att de ansvariga har anmälts för diskrimination mot konkurrenslagen. Sveriges Radio rapporterar i ett inslag om hur det är viktigt att konkurrens får finnas när det kommer till fibernät

Som redan nämnts så gynnar konkurrens vanligtvis konsumenten. Det ger dig mer att välja mellan, sänker priserna och skapar jobbtillfällen för fler personer. I vissa tillfällen är skillnaden inte så stor mellan de olika valen. Men det handlar ju också om en princip. Om du hindrar konkurrensen från att vara mer eller mindre fri så är det första steget mot ett monopol. Det är inte alla som tycker detta är en bra ide’, och jobbar för att allt fler monopol ska avslutas.

När konkurrensen ökar så måste företagen jobba hårdare för att ge sina kunder kvalitet. Annars går de bara till någon annan. Utbudet av varor och tjänster ökar också, för du vill hela tiden ha något som ger dig ett försprång på konkurrenterna. Små detaljer som kundservice, extra förmåner och längre öppettider är andra saker som brukar följa med konkurrensen. 

Fibernät ute i stugorna

Nu har alltså Sverige nästan täckts av det optiska fibernätet. Folk som tidigare haft problem med sin internetuppkoppling upplever en ny vår. Det har öppnat chansen att bo mer eller mindre precis där du vill, oavsett vilka jobbtillfällen som finns på orten. För idag kan du bo på ett ställe och jobba någon annanstans i landet, eller världen för den delen. Men det fungerar inte om internet är långsamt eller krånglar på andra sätt och vis. 

Så det handlar inte bara om att lägga ner kablar och öka konkurrensen. Internet har blivit en sådan viktig del av livet att en bra uppkoppling kan vara avgörande. Folk har vant sig vid att alltid kunna komma i kontakt med sin familj och vänner. De sociala nätverken går för full fart framåt, och de flesta är aktiva på mer än ett. Det är vanligt att kolla nya poster flera gånger om dagen. 

Och internet är ju inte bara fråga om din fritid. Så gott som inget företag klarar sig utan en hemsida, en molntjänst eller annat som har att göra med IT. Alla jobbar med datorer, med program som är skräddarsydda och riktigt sofistikerade. Allt färre personer reser för jobbet nu för tiden eftersom du kan ha internationella videokonferenser och möten hemma på kontoret. 

Viktigt med internet

Allt detta visar på vikten av att ha en uppkoppling som är pålitlig och effektiv. Som kan hantera stora mängder information och data, utan att sakta ner eller stanna av. En internetuppkoppling som är snabb och tillåter dig att göra allt det du vill. Bara en sådan sak som att se på TV via nätet har förändrats. Med fiber så slipper du en skakig bild eller fördröjningar, som kan vara absolut irriterande. 

Naturligtvis är det mer allvarligt än bara vara irriterande när det gäller stora administrationer eller företag. Dagens börsmäklare räknar stenhårt med att kunna göra sitt arbete, som idag görs på internet. De kan förlora enorma summor pengar om uppkopplingen inte är effektiv, vilket inte ens är ett alternativ för dem. 

Välja en bra leverantör

Så internet har blivit en grundläggande byggsten för samhället i allmänhet. Så gott som ingen försöker ens klara sig utan, det har ju förbättrat livet på så många sätt. Men även om du inte håller med om att det blivit bättre så är det i alla fall solklart att allt har förändrats. Och om du vill lyckas inom affärsvärlden så gäller det att utnyttja de verktyg du har till hands. 

Bland annat gäller detta att välja en underleverantör som kan erbjuda dig vad du behöver. För när fibernätet väl är på plats så har du en rad leverantörer att välja mellan. En del är billigare medan andra har bättre utbud. Det kan också löna sig att se på vilka regler de har för at byta leverantörer vid ett senare tillfälle. Utnyttja konkurrensen så mycket som möjligt. 

Okategoriserade