Så ska unga jurister förändra rättskulturen

// Published 2018-12-09 by Anders

1318-1

Det krävs flera lagar för att kontrollera samhället. En del tycker det är allt för många medan andra gärna skulle se att det kommer nya. Mycket beror naturligtvis på vad du håller på med eller vilka erfarenheter du haft här i livet. Om du blivit illa behandlad på något sätt så kanske du helst skulle vilja se att lagen skyddade dig mer på just det området. Många gånger är det nog så som nya lagar kommer upp, som ett resultat av erfarenheter.

De flesta har inte chansen att vara en del av denna utveckling. Bland annat eftersom ganska många fall redan behandlats och beslutats om, och nya lagar har stiftats. Idag handlar det mycket om att kunna använda lagen på ett visst sätt. Många gör det genom att lagligen undvika att betala in vissa skatter. Andra arbetar hårt för att livet ska bli bättre för andra. Allt inom lagens ramar och normer.

En bra advokat värd sin vikt i guld

Nu är det dock inte bara de stora affärsmännen som behöver en bra advokat. De flesta har någon gång i livet stött på en situation som kräver en viss tydning av lagen. Om inte annat så kan det vara lite komplicerat att köpa bostad. Du varnas hela tiden för att inte bli lurad. Runt om i landet pågår det också många tvister mellan arbetsgivare och anställda. Kommuner som ger böter av felaktig anledning eller grannar som stämmer varandra. Henric arbetar på RiVe och finns mer än gärna tillgänglig för frågor.

Bra advokater som vet av de håller på med. Som kan leda dig genom djungeln av lagar och bestämmelser. Någon som är på din sida och skyddar dig. Mot vad kan variera och det är inte heller alltid fråga om en fiende. Egentligen är det mest sunt förnuft att anlita en jurist vid olika tillfällen. Det är så mycket bättre att vara försiktig, och framför allt är det viktigt att veta vad lagen faktiskt säger. Du kan klicka på deras hemsida här.

1318-2

Syna advokaten i sömmarna

Sociala medier är ett fantastiskt sätt att hålla kontakten med dina vänner och bekanta. Du kan lära känna nya människor och ha det riktigt roligt online. Men om du är advokat gäller det att tänka på vad du gör. Annars kan du råka illa ut. Därför måste advokater och jurister följa vissa regler på sociala medier även privat. Läs mer på den här sidan i Dagens Juridik.

Nu är det nog inte bara advokater som ska tänka efter innan de lägger upp bilder eller kommentarer. De flesta arbetsgivare kontrollerar sociala nätverk för att se vem de funderar på att anställa. Eller så ser de om du verkligen låg hemma med feber dagen innan eller var ute och svirade. Alla säger att du ska vara försiktig med vad du delar på nätet. vare sig du är advokat eller inte. Men det verkar också vara så att ju mer ansvar du har desto större är pressen på att hålla sig till reglerna. Och en advokat kan ju inte heller säga att han inte kände till vad lagen säger.

Aktiv utveckling inom rättskulturen

Du kan alltså göra mycket gott genom att känna till lagen. Den har varit avgörande i de svartas kamp för ett rättvist samhälle i Amerika. Ett steg i taget, med stora uppoffringar och ett mod som var enastående. Idag är det ingen som ens tänker på att alla sitter bredvid varandra på bussarna. Men lagen om segregation på offentlig transport var verksam i Alabama fram till 1955. Starka advokater som inte var rädda för andra var helt säkert en av nycklarna till dessa beslut.

Idag är det inte lika illa, i alla fall inte i länder som Sverige. Men det finns fortfarande fördomar och rasism, något som de vissa advokater brinner lite extra för. De vill kämpa mot dem genom att tillämpa lagen, och om det behövs också förnya den. Dagens Juridik skriver i en artikel om hur unga jurister ska förändra rättskulturen positivt.

Genom att samarbeta med aktivister och andra som har kännedom om verkligheten så kan de vara starkt bidragande till en positiv utveckling. Unga jurister behöver inte nödvändigtvis betyda att de inte är så gamla. Det handlar mer om att de ännu inte gjort karriär eller kommit igång i sitt yrke. Om de redan från början kan bli mer inriktade på mänskliga rättigheter av olika slag så kan de vara banbrytande.

Anlita en duktig advokat

Se till att välja en advokat som kan just det område du har problem med eller där du behöver råd. Någon som också är lätt tillgänglig och gärna svara på alla dina frågor. Livet blir lättare när du har en kunnig jurist vid din sida, någon som kan komma med goda råd och se till att allt blir gjort på rätt sätt.

Okategoriserade