Därför är fällknivar bra i skog och mark

// Published 2018-09-27 by Anders

913-1

Det kan låta lite aggressivt när du hör att någon har en kniv med sig. För många manar det fram en bild av slagsmål och ambulanser. Men att bära kniv är något helt naturligt- inom vissa yrkesgrupper. En kock kan inte klara sig ens en halv dag utan bra knivar, och vissa av dem är bra stora eller skarpa. Men även fiskare, jägare och andra aktiva yrkesmän har behov av kniv på en daglig basis.

Däremot så finns det olika modeller att välja mellan. Den tidigare nämnda kocken har säkert ett tiotal knivar i sin väska. Dessa bär han med sig överallt, för de är viktiga verktyg. Som med alla andra verktyg gäller det att välja den rätta. I köket brukar det inte fungera så bra med en fällkniv. Det kan dock vara det allra bästa valet för den som är ute i skog och mark.

En kniv för varje situation

Det spelar ingen roll vilket yrke du har eller vad du sysslar med på fritiden. Alla vet hur viktigt det är att vara väl utrustad. Annars tar allting längre tid och blir inte lika bra. Ibland kan det kosta en slant att få det du vill ha, men andra gånger finns det billigare alternativ. Du kan inte ta fantastiska bilder utan en bra kamera. Och du kan inte skära eller karva utan den rätta kniven. Knivar du kan lita på i alla lägen.

Inom dessa ramar brukar det finnas en del valmöjligheter. Ska du ut i skogen behöver du ofta en kniv. Men hur den ser ut kan vara en smaksak. Med en fällkniv minskar risken för olyckor, samtidigt som du har en riktigt bra kniv. Andra ärver sin kniv från sina föräldrar eller kanske en gammal farfar. Då blir den extra speciell, och kanske något som du själv sedan för vidare till dina barn. Knivar som är fällbara kan vara bra i skog och mark.

913-3

Vad säger lagen om knivar?

Eftersom du också kan använda kniv som ett vapen finns det ganska stränga lagar för hur och när de kan användas. Det är till exempel inte tillåter att gå omkring med en kniv på stan. Inte ens om den ligger i din väska. Orsaken är naturligtvis att den kan användas för att slåss, att den är ett potentiellt vapen. Frågan uppstår då hur en person kan köpa nya knivar, för då ligger de ju där i kassen? Eller om du åker tunnelbana för att gå ut i skogen, då kan du också behöva ta med dig kniven. Dessa är undantag som bekräftar regeln.

Dagens Juridik uppmärksammar här att det finns tillfällen då kniv får bäras. Som ett exempel nämns tillfället då en person köper en kniv som present till någon. Om du på vägen hem får lust att gå på bio så kan det vara helt okej. I alla fall om kniven ligger inslagen i väskan. Det samma kan tillämpas när du är på väg till eller från ett ställe där det är lagligt att använda kniv. Som ute i skogen eller när du ska laga mat i ett annat kök. Generellt så kan du bära kniv om den behövs för ditt arbete eller aktivitet.

Det kan låta komplicerat med alla dessa lagar, men de är där för att skydda samhället. Tyvärr har det hänt att oskyldiga har råkat illa ut när de burit med sig kniv. De kan få rätt i domstolen men det tar både tid och pengar att försvara sig. Därför väljer många helt enkelt att vara försiktiga med sina knivar. Det är klart att ingen vet vad du har i väskan såvida det inte uppstår ett problem. Du måste ju inte ha kniven i svångremmen när du åker buss.

Konsten att göra knivar

Att göra knivar är en hederlig gammal tradition. Vissa skaft är vackert snidade och det är ett nöje att använda kniven. Men hela tiden så kommer nya modeller upp, och det finns även tävlingar i knivmakeri. Sveriges Radio rapporterar i en artikel om att fler kvinnor önskas på knivmässor. En av orsakerna till detta är att kvinnor ofta har större fantasi när det kommer till att designa knivar. De är också bra på utveckling och att förverkliga sina målsättningar. I Sverige är det inte lika vanligt att kvinnor väljer detta yrke, i alla fall inte jämfört med andra europeiska länder. Det är bara ett fåtal som är aktiva inom organisationerna.

Du kan också köpa de olika delarna och själv sätta ihop din kniv. Det är klart att den inte blir lika intressant eller snygg som de personligt designade. Men det kan vara ett roligt projekt tillsammans med barnen eller klubben. Kanske något för friluftsgruppen att syssla med när det är allt för kallt eller regnigt för att gå ut. Ett alternativ kan vara att bara byta ut skaftet om du har en bra kniv som fungerar. Göra det lite mer unikt med olika dekorationer.

913-3

Knivar ute i det fria

Rent allmänt är knivar bra att ha med sig ut i skog och mark. När du behöver kapa ett snöre, fiskelina eller lite splintar till elden. Eller så vill du kanske grilla fisken du fångar och då kan kniven komma till nytta för att spetsa pinnarna du trär upp fisken på. Förutom att det är en fantastisk form av terapi att sitta och tälja vid en liten skogsjö en ljus sommarnatt. Med andra ord har du både nytta och nöje av en kniv.

Det är klart att du kan klara dig utan. Har du med dig smörgåsar eller annan mat som inte ligger i vakuumförpackning som måste öppnas så klarar du dig fint. Eller om du bara går dagsturer eller tar dig en sväng med båten. En del tar bara med sig en liten fällkniv för att vara på den säkra sidan. Det är inte roligt om något händer och du står utan redskap.

Nyttan av fällknivar

För det mesta har du inte möjlighet att ta med dig så många saker ut i naturen. Du ska bära all packning själv och därför väljer många så lätta saker som möjligt. En fällkniv tar varken plats eller väger så mycket. Det är klart att om du ska ut på en överlevnadskurs kan det vara bäst med lite rejälare doningar. Men för en helt vanlig vandring eller vistelse ute i skog och mark så passar det bra med en fällkniv.

Välj en bra kniv som har ett blad som passar dina aktiviteter. Det finns varierande kvalitet, så lär dig lite mer om det först. Bladet bör också kunna slipas. Moderna knivar håller bra länge men till sist så är det ändå dags med ett litet lyft. Många knivskaft är också snygga, men se till att det inte drar åt sig fukt och är starkt nog för det du tänker göra. Det bör finnas en låsanordning så att du inte slinter.

Du kan göra mycket med en fällkniv, den passar bra till normalt bruk utomhus. Samtidigt är den liten och lätt att bära med sig. Bladet ligger väl skyddat inne i skaftet, och du kan snabbt öppna upp den när det är dags. Många som vill ha ultralätt packning håller sig till fällknivar. De är snygga, praktiska och lätt att bära med sig.

Okategoriserade