Därför är fungerande hjärtstartare nödvändiga för att rädda liv

// Published 2018-05-07 by Anders

705-1

Jag vet tyvärr av erfarenhet hur viktigt det är att det finns hjärtstartare runt om i samhället. Alla kan ju drabbas av sjukdom och då är det smart att det finns ett sätt att hjälpa personen redan innan en ambulans kommer till platsen. Därför arbetar jag ständigt med att se till att fler hjärtstartare kommer ut på olika platser i landet.

Jag har i mitt yrke och även privat sett vad som kan hända och hur livet kan förändras på bara en sekund. Därför gäller det att se till att hjärtstartare finns på så många ställen som möjligt och att man har så många som möjligt som vet hur man utför hjärt- och lungräddning, eller HLR som det också kallas. Nyfiken på att få veta mer – en hlr kurs kan innebära skillnaden mellan liv och död för den som råkar bli akut sjuk och du kan bli någon som räddar liv. Detta är en känsla som inte gå ratt slå på något annat sätt. Det är unikt och något alla bör kunna för att åtminstone försöka rädda någon som blir sjuk tycker jag.

Hjärtstartare finns som tur är på många arbetsplatser och i offentliga sammanhang men de saknas ibland ändå. Tyvärr beror det så som jag ser det ofta på avsaknad om kunskap om det hela och genom att utbilda fler så kan problemet försvinna tror jag. Akutgruppen lär dig allt du behöver veta om hjärtstartare som idag finns på de allra flesta arbetsplatser och allmänna platser. Det skadar aldrig att gå denna kurs så att du vet hur du ska använda den. Ingen vet vem som drabbas härnäst och därför ligger det i allas intresse att få den hjälp man behöver och den kunskap som kan vara avgörande för alla.

Medias rapportering om hjärtstartare

705-2

Det skrivs ofta om saker som hjärtstartare och jag kastar mig alltid över den information som uppkommer. Det är ju viktigt att ta del av utvecklingen för alla som på något vis är involverade i att sprida kunskap om det hela.

Expressen rapporterar här om vikten av att ha fungerande hjärtstartare och detta är en artikel jag inte nog kan påpeka hur viktig den är att läsa för alla som bryr sig om att kunna rädda liv med relativt enkla medel. Det värsta som kan ske är ju att det inte finns någon möjlighet och en hjärtstartare erbjuder i alla fall en chans där många kan räddas. Finns de inte kan de inte hjälpa och därför är fungerande hjärtstartare nödvändiga för att rädda liv. Det är ett faktum man inte kan komma ifrån.

Helsingborgs Dagblad skriver här om hur hemlösas hus fick en hjärtstartare och detta visar på att behovet ju finns i alla delar av samhället oavsett vem man är. Vare sig man har ett hem eller inte är ju alla människor och det är viktigt att alla får chansen till lika vård tycker jag. Som tur är så håller de allra flesta ju med mig om just detta.

Aftonbladet skriver här om hur ett dansband räddade man med sin hjärtstartare och detta är så som jag ser det ett utmärkt exempel på att alla kan drabbas när man minst anar det. Självklart ska man aldrig vara orolig över en sådan sak men det skadar aldrig att vara förberedd tycker jag i alla fall.

Att läsa innebär att man kan bilda sig en uppfattning om vad som behövs för att man ska få fler hjärtstartare i samhället och detta är alltid en väg till förändring. Därför råder jag alltid alla att läsa så mycket det bara går om det hela för att på så sätt ge sig själv kunskapen man behöver för att också lära andra om det som en hjärtstartare kan göra.

Det finns också kurser man ka gå och de är rekommenderade av alla. För att välja rätt kurs finns det ett par saker jag vill tipsa om.

Mina bästa tips för att välja kurs för hjärtstartare och HLR

  • Börja med att kolla om det finns några som ger kurser i din stad. Annars finns det säkert någon i en stad nära dig. Se sedan vilka priser de har så att du kan förbereda dig genom att göra en budget för dig själv. Med en budget vet du hur mycket du måste spara för att kunna gå kursen eller vad du måste be din arbetsgivare om ifall du vill att de ska betala så att du kan hjälpa andra på din arbetsplats. Be någon om hjälp med budgeten om du är osäker på hur du ska gå till väga. Det är alltid värt det att se till att den är hållbar så att du får en bra start.
  • Fråga andra om de har gått en kurs och få tips av dem. Det är säkert så att någon du känner har gått en kurs och kan lotsa dig fram till rätt alternativ för dig. Fråga bara människor du litar på så att du kan vara säker på att du får bra svar.
  • Ställ frågor till alla företag som erbjuder kursen. Det är naturligt att du undrar över saker när du ska gå en kurs och du ska alltid be om svar tillbaka. Annars kan du ju inte veta om det är rätt kurs för dig eller inte. Får du inte svaren du söker skulle jag gå vidare till nästa organisation som kan ge kursen. Du förtjänar det bästa när det kommer till något så viktigt som att rädda liv. Det är nödvändigt att ha hjärtstartare och därför är fungerande hjärtstartare nödvändiga för att rädda liv.
  • Läs på nätet vad andra har tyckt om en kurs du vill gå. Då kan du få reda på om den är bra eller inte och de som kan bedöma detta är ju bara andra som gått kursen. Det mesta kan se bra ut på en hemsida men det är ju vad du lär dig i praktiken som spelar någon roll egentligen. Läs på många sajter så att du får en tydlig bild av vad man har tyckt, en enda persons åsikt är ju inte något som ger hela bilden.
  • Läs till sist igenom avbokningsreglerna för din kurs. Du vill ju veta vad som gäller om du mot förmodan skulle behöva avboka något. Ställ även här frågor om du undrar över något. Det är viktigt att du inte förbinder dig till något som inte känns bra. Du ska vara tydlig med det från början.

Därför är fungerande hjärtstartare nödvändiga för att rädda liv

705-3

Finns det ingen hjärtstartare kan man många gånger inte rädda livet på en person som blivit akut sjuk. Därför är det viktigt att de faktiskt finns på plats överallt där människor befinner sig. Det finns ju ingenting som säger att en viss plats är fredad från detta och därför behövs dem.

Alla borde ta chansen att utbilda sig för att en dag kunna hjälpa till att rädda ett liv. Då får vi ett tryggare samhälle och ett klimat där man tar hand om varandra på riktigt oavsett om man känner varandra eller inte från början. Det kan skapa ett bättre samhälle på det stora hela.

 

Okategoriserade