Därför är batterier med keramer framtidens melodi

// Published 2018-03-23 by Anders

769-1

Du behöver inte vara lastgammal för att ha sett hur utvecklingen gått framåt. Mycket har förändrats sedan jag var liten och det var ju bara i förrgår! Vad som också är mycket intressant är att se hur traditionella företag väljer att hänga med i svängarna och anpassa sig till framtiden. Mycket går framåt så snabbt att du nästan tappar bort dig.

Bilar är ett bra exempel på hur mycket har blivit annorlunda. Tänk bara hur utspridda elbilarna är idag. Överallt ser du uttag där de kan laddas, och de klarar till och med av norrländska vintrar. Men för att dessa bilar ska fungera ordentligt har de behov av ett bra batteri. Jag har aldrig kört en sån bil men vet att det inte är som vanliga bensindrivna bilar och batterier.

De allra bästa materialen

Jag tycker om att läsa tekniktidningar och hänga med i utvecklingen. En del artiklar går nog lite över huvudet på mig, men mycket får jag med mig. Vad som står ut är att ofta är det inte fråga om nya saker, det vill säga innehållet är redan väl känt. Det som är nytt och innovativt är hur dessa komponenter används, och var. Hos Aliaxis hittar du keramer. Det tror jag är ett av de mest versatila material som finns, det kan användas inom flera olika områden.

Industrin är full av alla dessa små delar som gör så stor skillnad. En gång såg jag ett reportage på TV om ett reningsverk. Det var nästan som en djungel med alla rör och ledningar. Vissa maskiner var stora men mycket av anläggningen bestod av mindre delar. Var och en hade sin funktion, och de måste även tåla både det höga trycket som alstrades men även de korrosiva vätskorna som flöt genom rören. Jag beundrar verkligen de som har skapat en liknande anläggning, och som vet precis vilka delar som ska sättas var. Smarta kemipumpar till konkurrenskraftiga priser.

Keramer inom vetenskapen

Ibland blir det så varmt på kontoret, även om Sverige inte är känt för sitt tropiska klimat. Vissa rum har fönster åt söder, och där kan det bli stekhett vissa sommardagar. Vi drar ner persienner och sätter på fläktar, så det går att jobba. Men sedan läste jag om hur de arbetar på att förvandla alla denna härliga sol till energi. Ny Teknik uppmärksammar i en artikel upptäckten som kan göra att keramer hjälper till att skörda solenergi. Vad jag tyckte var så intressant var inte att de vill ta vara på solens strålar, det är inget nytt. Men här var det inte fråga om solpaneler eller solceller, istället skulle fönsterglaset absorbera och förmedla energin.

769-2

Det vore bra om det hade fungerat på större skala. Tänk på alla höga byggnader i Asien och Fjärran östern, där solen lyser så starkt. Där hade det kunnat göra stor skillnad i energikonsumtionen. Men hittills har det inte varit möjligt att lansera dessa fönster på allvar. Jag tror det hade något med livslängden att göra. Det lönar sig ju inte om fönstren inte fortsätter att alstra energi under bra lång tid. Redan solpaneler är ju relativt dyra att installera. Det är bara för att de håller så länge som det faktiskt kan löna sig.

Bilar och framtidens batterier

Så var det ju det där med bilarna som drivs med el. Jag har faktiskt funderat på att skaffa mig en sådan. Allt du kan göra för en renare miljö är värt en hel del. Solpaneler, elbil, lokala produkter och mycket annat är små saker som tillsammans kan göra stor skillnad. Ja, elbilar kanske jag inte ska kalla små saker. De är både praktiska och energisparande, en perfekt kombination.

Batterier med keramer är framtidens melodi. Läs mer i denna artikel i Ny Teknik. Med alla bilar så är det de små detaljerna som räknas. Du kan inte använda samma material i en bil som drivs av bensin som en där el är driftskällan. Jag har inte absolut koll på hur de olika motorerna fungerar, men detta har jag i alla fall förstått. Självklart så räknar jag stenhårt på att allt är i sin ordning när jag köper bilen. Det ligger i sakens natur. Men det är intressant att se hur till och med en liten sak som tändstiften måste vara annorlunda. Fast el och bensin har ju olika egenskaper, så det säger sig självt att starten måste anpassas.

Framtidens bilar, fönsterglas och batterier

Just förmågan att anpassa sig är nog en viktig komponent i utvecklingen. Det är klart att du kan stanna kvar på samma fläck, men det tycker jag inte verkar särskilt roligt. Istället tycker jag att alla den här världens smarta personer ska använda sina hjärnor till att utveckla nya saker. Bygga på det gamla, men med nya material eller tekniker. Försöka kombinera sådant som tidigare var separat och därmed komma upp med nya lösningar.

Samtidigt så är just miljön något som ligger mig varmt om hjärtat. När de handlar om elbilar eller fönster som absorberar energi så tycker jag det låter väldigt intressant. Tänk att de alla bygger på keramer, ett material som är så viktigt. Ju mer naturliga material som kan användas desto bättre. När jag köper min elbil hoppas jag de har gjort ännu större framsteg med batterierna eller andra saker som de jobbar med. Att batterier med keramer är framtidens melodi är jag övertygad om. Vad jag hoppas på är att kunna sjunga med i kören.

 

Okategoriserade