Här finns de bästa vintipsen inför vinresan

// Published 2018-01-31 by Anders

718-1

De flesta tycker det ger en alldeles speciell känsla av trivsel när du öppnar en flaska vin. Fredagsmys eller fest, det finns flera anledningar till att göra tillfället ännu bättre. Själv tycker jag om att kombinera vinerna till maten. Inte bara vitt eller rött, men med den rätta sötman eller buketten. Inte för att jag kan så där väldigt mycket om det hela, utan det är något jag håller på att lära mig.

Sakta men säkert har jag börjat smaka på vinerna. Inte bara dricka det och säga hur gott det är, utan riktigt smaka på det ordentligt. Försöka urskilja de olika ingredienserna, även om det inte alls är så lätt som det ser ut på TV. Kanske är det något som kommer med åldern. Många unga tycker bara om att dricka alkohol för att de blir lite avslappnade. Hormonerna är lättare att hantera när du fått i dig några glas. Men vartefter som tiden går så blir njutandet av stunden viktigare.

En produktiv resa med verksamheten

Det finns flera olika sätt att ge ditt företag en liten extra kick. Allt fler väljer att samla de anställda för en kickoff eller liknande evenemang. Det kan vara allt från ett par dagar i skärgården till en utomlandsresa. Fokus ligger hela tiden på att föra alla samman så att de lär sig jobba som en grupp. Jag har hört om många olika varianter och det verkar faktiskt fungera riktigt bra. Satsa på en konferens i Italien för dig och dina medarbetare.

När alla ändå är samlade för en konferens kan det vara bra att planera in lite andra aktiviteter också. Femkamp är populärt, eller andra fysiska aktiviteter. Men även stadsvandringar, spa-upplevelser eller vinprovning. Själv skulle jag nog satsa på den sistnämnda, av uppenbara anledningar. Men inte bara jag, ganska många tycker att det kan vara en intressant del av programmet. Vinresor till Frankrike ger dig en klassisk upplevelse med härliga kvällar.

718-2

Flera alternativ för en bra vinresa

De allra bästa länderna för en vinresa är naturligtvis Frankrike och Italien. I alla fall om du vill hålla dig i Europa. Australienska och kaliforniska viner är också något av en basvara för många, men själv så föredrar jag faktiskt de franska. Urvalet i Europa är något alldeles enormt, du kan tillbringa hela ditt liv med att prova viner och ändå inte komma fram till slutet. Orsaken är bland annat att druvorna har en helt annorlunda smak beroende på klimatet. Samma sorts vindruva som odlas med bara några mils avstånd kan ge olika sorters vin. Och jag som trodde att alla rödvin var ungefär det samma för bara några år sedan!

Det är inte direkt för att dricka vin som du åker ner på en liknande resa. Helt klart blir det många tillfällen att äta god mat och njuta det tillsammans med det rätta vinet. På många vingårdar har de ost och bröd till hands just för att vinet kommer till sin rätt i samband med en liten matbit. Men framför allt så får du se hur vinet tillverkas och vad som gör just den flaskan så unik. Göteborgs-Posten tipsar här om att en vinresa i Loiredalen ger dig några av de bästa franska vinerna.

Förberedelser inför resan

Vare sig du åker på en konferens eller helt enkelt tar en aktiv semester så är det alltid bra att vara förberedd. Jag är inte fanatisk så till vida att jag flyter lite med strömmen, och gör inte upp en lista på precis allt jag ska hinna med. Men ibland så kan du missa saker om du inte läser på i förväg. Inför en vinresa skulle jag helt säkert se till att läsa på om de trakter vi ska besöka. Vad slags viner jag kan förvänta mig och vad som är de mest välkända. Gärna tänka efter vad jag vill ta med mig hem. För en vinresa är ju bara början. Svenska Magasinet skriver här om vintips inför en vinresa.

Mycket av det roliga fortsätter ju när du kommer hem. När du kan laga goda maträtter som passar ihop med vinet. Istället för tvärtom som jag tror de flesta av oss vanligtvis gör. Först bestämmer du vad du ska äta, och sedan ser du till att skaffa ett vin som passar. Efter vinresan ska jag istället välja vinet först, riktigt tänka efter vilken sort jag vill ha ikväll. Vitt, rött eller rose’, för att sedan fortsätta valet baserat på vad jag lärt mig om de olika vinerna. Expressen rapporterar här om hur en vinresa i Provence ger dig fantastiska roséviner.

Konsten att dricka vin

Jag har också lärt mig att glaset har stor betydelse för hur vinet smakar. Det är klart att om du är på en riktigt härlig fest så kanske du trivs även om vinet serveres i pappmuggar. Men i en sådan situation tror jag inte det är läge för en särskild årgång som producerats i en liten vingård någon stans långt nere i Sydeuropa. Istället kan du välja några bra viner som inte är riktigt lika speciella.

718-3

Ordentliga glas är alltså det första du bör investera i, förutom en bra korkskruv. Vitt och rött vin smakar bäst i glas med olika former. Och hur du håller glaset kan också påverka hur vinet smakar. Jag kan bara tänka mig vad en riktig kännare skulle säga om de såg hur vi dricker vin för det mesta. Men det tar vi inget extra för, istället tycker jag bara det är roligt att kunna gå framåt i min kunskap om viner och dess njutning.

Min dröm är att ha en riktig vinkällare. Gärna en hel källare som i gamla stenhus på landsbygden, men det är troligtvis något jag aldrig kommer att få uppleva. Men i alla fall ett litet rum eller hörn någonstans där jag kan förvara vinerna på det sätt de förtjänar. Efter ett par vinresor till olika länder tror jag att min samling kommer att börja ta fart. Tillsvidare har jag dem liggandes i skafferiet, men det ska snart bli ändring på det.

De allra bästa vinresorna

Jag tror nog att våren är en bra tid för att åka på en vinresa. När det fortfarande är kallt här, men lagom varmt i Italien eller Frankrike. Provence eller Toscana hör till mina favoriter, och jag kommer nog att besöka båda två. Vi är ett gäng som tänkt ta oss två veckor i Italien. Först några dagar i huvudstaden, även om det inte är mycket för en sådan fantastisk plats som Rom. Sedan en vecka, tio dagar, med vinprovning och rundresor i landsbygden. Jag har hört att du kan cykla eller vandra, och gå från by till by för att smaka på viner.

Oavsett hur resan arrangeras så måste den innehålla tillräckligt med tid för mina viner. Jag vill smaka på dem i lugn och ro. Rulla runt drycken i munnen och lära mig urskilja årgångar och druvor. Det kanske kommer att ta lite tid innan jag klarar av det, men i alla fall vill jag kunna känna igen smakerna. Ge vinet en definition och ha en klar ide’ om jag tycker om det eller inte. Det är verkligen en hel vetenskap att producera viner av olika kvalitet och sort. Så jag tänkte bli vetenskapsman och lära mig allt om dessa fantastiska drycker.

 

Okategoriserade