Pennvässare i tentasalen – en vattendelare 

// Published 2017-10-13 by Anders

Small pencil with shavings

När min pappa var liten fick de gå upp till katedern och vässa pennan. Det var ingen som hade en egen pennvässare i klassen. Inte alls som idag när du till och med måste ha din egen vässare, det är inte alla klassrum som har en gemensam pennvässare. Barnen kan välja mellan flera roliga former och färger. Med seriefigurer eller annat roligt som dekoration. Åt.

Det är tur att utvecklingen går framåt. Nu för tiden så finns det så många bra lösningar som också är snygga eller roliga. Både hemma och på kontoret så har det blivit lättare att hålla ordning och få något gjort. Jag använder nu inte just pennvässare så mycket, men det finns mycket annat roligt som jag investerat i för mitt hemma kontor.

Bra utrustning för alla situationer

Bland annat så har jag märkt att jag lätt tappar bort papper. För mig är det viktigt att ha en plats för allting, och det ska inte vara krångligt att lägga dit dem. Om jag måste lyfta på andra saker för att lägga undan mina dokument så blir det inte av. Istället samlas de i en stor hög på köksbordet tills jag blir tvungen att sortera igenom dem. Därför har jag valt ett system där allt är tydligt märkt och jag bara behöver slinka ner pappren i sitt eget fack. Du kan klicka här för att hitta den bästa hängmappsförvaring du någonsin haft.

Detta är alltså något som fungerar för mig, men alla har sina egna sätt att jobba. Vissa tycker om pärmar och mappar. Allt ska ligga i sin egen mapp, gärna med olika färger på ryggen. Det viktigaste är ju ändå att du hittar ett system som är bra för dig. Att du inte tappar bort dina dokument eller slarvar med viktiga papper. För om ordning och reda är viktigt i privatlivet så är det av ännu större vikt för en verksamhet. Jag har jobbat på ett par arbetsplatser som var nog så slarviga och oorganiserade. Det tog bort glädjen med att gå till jobbet för du kunde inte nå upp till din fulla potential. På den här sidan hittar du bra pennvässare som gör jobbet varje gång.

Den oansenliga lilla pennvässaren

Det är en liten detalj som dock kan göra stor skillnad. Vem hade kunnat tro att pennvässaren skulle få en sådan spridning? Expressen skriver i den här artikeln om hur pennvässare har ett flertal användningsområden. En liten uppfinning som kan användas till mycket. Jag har sett barnen när de får en ny pennvässare. På bara några minuter har deras pennor reducerats till små stumpar. Bara för att det är så roligt att hålla på med pennvässaren. Det gör också att det blir mer nöje för dem att skriva. Speciellt viktigt idag när barn sitter allt för mycket med videospel och plattor.

372-6-2-viktigt-med-bra-pennvassare

Därför är det tråkigt att se hur alla barn inte har tillgång till en pennvässare. Då tänker jag inte på de härliga vässarna i neonfärger eller i formen av en dinosaur. Inte ens vanliga grå pennvässare har de utan måste komma på andra sätt att vässa pennan på. Om de ens har en penna vill säga. Pennvässare sågs som en lyx i vissa länder. Läs mer i den här artikeln från Aftonbladet. En del skolklasser har en fadderklass i fattigare länder. De samlar ihop material för skolan, som pennvässare och papper, och skickar ner till dem. Sådant som barn i rikare länder tar för givet och ofta slösar med anses vara något alldeles speciellt i dessa länder. För hur kan de annars få en utbildning och de inte ens har pennor?

Dags för tenta

Så var det då det här med tentor och pennvässare. När jag gjorde mina tentor så var jag nervös i flera dagar innan. Veckor om sanningen ska fram. Inte så att jag tog lätt på att plugga och förbereda mig. Under hela studietiden såg jag till att ligga ikapp om inte något före kursen. Jag tror att det är det okända elementet som gör oss så nervösa. Du tror du kan det mesta om ämnet men kan inte vara helt säker förrän tentan är över. Ska du sedan vidare till högre utbildningar så är också resultaten så gott som livsviktiga. I alla fall känns det så.

Därför vill du ha en så lugn och harmonisk miljö som möjligt under tentan. Pennvässare i tentasalen delar studenterna. Läs mer i detta inslag i Nyheter24. Det är nästan roligt att läsa om hur vissa saker är så irriterande för andra. Själv har jag nog gjort mig skyldig till att dricka för mycket vatten. Önskar nästan att jag hade läst den här artikeln innan jag tog tentan. Helt klart håller jag med om att någon som sitter och snörvlar eller hostar är ett orosmoment. Det är svårt nog att koncentrera sig på uppgifterna, utan att du ska ha en trumpet bredvid dig också.

Pennvässare och andra kontorsmaterial

Jag tror att listan med störande moment under tentan borde vara en del av instruktionerna. Helst borde du få med veckor i förväg så du kan förbereda dig ordentligt. Vässa pennorna innan du kommer in i salen, eller använd stiftpenna. Lättare och klarare kan det nästan inte bli. Drick och ät vad du vill, men innan tentan börjar. Kanske inte lök och annat som luktar illa, det kan vara lite väl starkt för de andra.

Shavings coming out of a pencil sharpener

Annars tycker jag det är härligt med alla de läckra kontorsmaterial som finns på marknaden idag. Det måste inte vara vitt eller grått, utan du kan med fördel välja andra färger och mönster. Variationen på förvaringsmöjligheter har också ökat. Dels dokumenthanteringen på datorn, där det finns komplicerade system som gör det lättare för användaren. Men även dokumentskåp av olika slag, där du snabbt kan lägga dina papper på rätt plats. Speciellt viktigt för sådana som jag som inte har tålamod att vara effektiv om det inte sker på studs. Men även jag har lyckats få ordning på mitt hemmakontor tack vare alla hjälpmedel.

 

 

Okategoriserade