Inkomstförsäkringen – en räddare i nöden 

// Published 2017-10-10 by Anders

392-6-1-inkomstforsakring-raddare-i-noden

Ibland är folk som strutsar. De sätter ner huvudet i sanden och vägrar se problemen som finns runt omkring dem. Eller kanske inte alltid de problem som finns just nu. Men om du inte planerar för framtiden så är du ganska lik en struts. Själv har jag lärt mig en del om detta genom livet skola, men jag har också haft ögonen öppna för vad som hänt med andra.

Ett ganska bra exempel på att planera för det värsta är med försäkringar. Det är ingen som tycker att du är morbid eller allt för ängslig om du tecknar en hemförsäkring. Istället handlar det om sunt förnuft. Annars står du där när något händer och har en enorm utgift att tackla. Lite grand som strutsen tycker jag. Både bil- och reseförsäkring är andra sätt att möta livet på ett realistiskt sätt. Allt detta är en självklarhet för de flesta.

Olika sorters försäkringar

Jag tror på försäkringar. Det är sant att det ibland kan kännas lite tungt med alla premier. Men har du någon gång varit med om en olycka eller blivit sjuk utomlands så har du snabbt tjänat ihop allt du någonsin betalat in. Bara en sådan sak som att bagaget blir försenat. Du får ofta mer pengar att köpa nya kläder för än du betalt för hela reseförsäkringen sammanlagt.

Ett område som inte alla tänker på är sin anställning. Idag är det inte lika vanligt som förr i tiden att du jobbar på samma ställe fram till pensionen. Nedskärningar och omflyttningar är vardagsmat nu för tiden. Du tror du är trygg på jobbet bara för att bli arbetslös nästa dag. Eftersom allt detta är lagligt kan du hamna i en nog så svår ekonomisk situation. Din inkomstförsäkring gör att du slipper oroa dig om du skulle förlora ditt jobb.

Planera ditt liv väl

Du har vissa förmåner eller rättigheter om du skulle bli av med jobbet. Försäkringskassan betalar ut en viss summa varje månad, under en begränsad tidsperiod. Allt beroende på om du varit medlem av a-kassan och hur länge du jobbat. Samt hur många timmar din anställning varit. Det finns flera olika faktorer som alla verkar leda till att du får mindre pengar än du tänkt dig. I tillägg så har Försäkringskassan ett tak på hur mycket de ger dig, som inte alls har något att göra med din aktuella inkomst. Se mer på Säljarnas Riksförbund.

Detta är i många fall inget problem för låginkomsttagare som ju ändå är vana vid att leva med dessa låga summor. Men ofta så bygger du ju upp ditt liv baserat på hur mycket pengar du tjänar. När jag var student så levde jag på potatis och nudelsoppa, i alla fall kändes det så. Nu för tiden så har jag både bil och cykel, för att inte glömma bort gymkortet, egen bostad och regelbundna semesterresor. Inget speciellt, jag är inte slösaktig eller extravagant. Men eftersom jag har råd så ser jag till att njuta av livet lite mer än tidigare.

392-6-2-arbetslos-inkomstforsakring

Vikten av en bra inkomstförsäkring

Det är här som inkomstförsäkringen kommer in i bilden. Den är nämligen en garanti för att din levnadsstandard inte kommer att sjunka dramatiskt om du förlorar jobbet. Du kommer naturligtvis inte ha lika mycket pengar som när du arbetar, men det blir inte en katastrof. Privata Affärer rapporterar i en artikel om varför du bör se över din inkomstförsäkring med jämna mellanrum. Se vad som ingår och vad de kräver för att du ska få den utbetald.

Förutom att få mer pengar varje månad, som kan hjälpa dig med de flesta utgifter tills du får ett nytt jobb, så kan en inkomstförsäkring täcka dina behov under en längre tid. För andra utbetalningar kommer att sjunka ganska snabbt för att eventuellt försvinna helt och hållet. Med en bra inkomstförsäkring blir det inte panik om du inte får en ny anställning lika snabbt som du hade hoppats på.  Inkomstförsäkringen – en räddare i nöden? Läs mer på den här sidan i Svenska Dagbladet.

Tänk på framtiden

Jag tänker absolut inte vara som strutsen utan satsar helhjärtat på alla dessa olika försäkringar. Detta innebär inte alls att jag är rädd eller tror att himlen kommer att ramla ner på mig. Istället är det en fråga om att vara förberedd. Det sägs att du ska förbereda dig på det värsta men hoppas på det bästa. Jag har aldrig behövt använda min inkomstförsäkring men jag har kompisar som räddats av dem. Är du ordentligt försäkrad vid uppsägning. Läs mer om vad som gäller i den här artikeln från Aftonbladet.

Det är klart att de fick dra ner på vissa utgifter när de blev av med jobbet. Inkomsten reducerades avsevärt, men inte så pass mycket att de var tvungna att sälja huset. Genom att vara förberedda med en försäkring så kunde de bo kvar i hemmet och även behålla bilen. Vissa saker fick läggas på is tills situationen hade ordnat sig. Men de allra viktigaste sakerna i deras liv förblev de samma. Det tog några månader innan de fick nytt jobb. En av dem var arbetslös bra länge innan ett nytt tillfälle yttrade sig. Men de var inte desperata eftersom de ändå hade en stor del av sin tidigare lön att leva på.

file3

En hjälp i nöden

Det kan tyckas att vi betalar så mycket i skatt och andra avgifter att det inte blir mycket över. Vid behov så får du också ganska mycket hjälp. Jag tror inte det är många länder som har ett sådant väl utvecklat socialsystem som Sverige. Tack vare alla skatter och annat är många snabba att lägga till. Men det räcker inte riktigt till om du vill vara säker på att få behålla din livsstil.

En inkomstförsäkring kostar inte så mycket varje månad. Speciellt inte om du jämför med hur mycket du får ut vid behov. Ingen kan vara riktigt säker på sin anställning idag, det är kriser och labila arbetsförhållande på flera ställen. Därför är jag övertygad om att de flesta skulle behöva en inkomstförsäkring. Eftersom det finns olika alternativ kan det löna sig att se lite närmare på saken. Välj en som tillåter dig att känna dig säker.

Dra upp huvudet ur sanden och var realistisk. Inte orolig eller nervös för framtiden. Men öppen för vad som skulle kunna hända och vad som då kan vara din räddare i nöden. Jag skulle inte alls kunna tänka mig att vara utan mina försäkringar. Både för hem, person, resor och inkomst. De har visat sig vara ovärderliga när det verkligen gäller. Jag hoppas att jag aldrig behöver använda dem, men om det värsta skulle hända så är jag väl förberedd.

Okategoriserade