Fördelarna med att starta eget företag 

// Published 2017-10-05 by Anders

Excited young businesswoman with arms raised standing against office building

Vad du än ska göra här i livet så tror jag det är viktigt att väga för- och nackdelarna mot varandra. En del gör upp en lista så att de verkligen kan visualisera det hela. Detta är en metod som jag själv prövat på och kan rekommendera. Få saker är så viktiga som ditt jobb och anställning. En fråga som många tänker på och som är värd att lägga i vågskålen är: Bör jag starta eget företag?

För att kunna svara på den frågan lönar det sig att göra en lista. Antingen mentalt eller på papper. Men det allra första du måste göra är att tänka efter om det verkligen är vad du vill göra. Vissa personer tycker om att vara anställda och jobba för någon annan. Själv har jag haft riktigt bra jobb där jag trivdes och lönen var bra. Sedan fanns det andra anledningar för mig att gå vidare, men det hade inte med min tidigare arbetsgivare att göra. För om du bestämmer dig för att starta eget så kommer det att ta så gott som all din tid och dina krafter i anspråk. I början är det slitsamt så du måste vara riktigt motiverad för att klara av det.

Var ska jag börja?

En del använder sin hobby till att komma igång som egen företagare. Du kanske tillverkar silversmycken eller är en duktig musiker. Då kan det vara dags att satsa på detta och göra det till en heltidssysselsättning. Eller så är du utbildad inom ett visst hantverk och känner att tiden är mogen att starta egen firma. Ytterligare ett alternativ är att gå in för franchising, där du bygger på ett redan etablerat koncept. Om du vill starta eget företag har du idag många möjligheter.

Tack vare internet har det blivit lättare att driva eget. Du har stora verktyg till ditt förfogande som inte kostar så mycket. Men egen verksamhet behöver inte nödvändigtvis vara det samma som att driva en nätbutik. Däremot ska du se till att utnyttja det som finns tillgängligt, som mer eller mindre gratis marknadsföring online. Att starta eget inkluderar naturligtvis mycket mer än att bara komma igång och sprida information om sig själv. Egen verksamhet är ett stort steg som alla bör tänka noga igenom. Det går att byta jobb mitt i livet.

403-6-2-stimulerande-med-eget-foretag

Varför starta eget?

Fördelarna med att komma igång som egen företagare är många. Helt klart bör du ta dig tid att begrunda nackdelarna också, så att du går in i det hela med öppna ögon. Men något som tilltalar de flesta med arrangemanget är att du blir självständig och har kontroll. Det är du som är chefen och kan bestämma allt. Om detta är vad du vill. Förhoppningsvis har du lärt dig något från dina år som anställd och vet vilken sorts chef du vill vara. När du kommer så långt som till att ha anställda vill säga.

I början kanske det bara är du och du. Jag har sett flera av mina bekanta starta egen verksamhet, och det är hårt arbete. För många av dem har det varit perioder då de inte haft tid till mycket annat än sitt företag. Men i längden så har det lönat sig. Nu har de en frihet och mer ledig tid än de någonsin haft förut. Pengarna har börjat trilla in och det hela går i rätt riktning. En del lyckas bli riktigt rika med egen verksamhet, något som kan vara ganska svårt med en helt vanlig anställning. Östgöta Correspondenten skriver här om hur många ser det som en fördel att få byta jobb.

Lär känna dig själv

Med ett eget företag har du stora möjligheter. Dels att tjäna pengar men också att gå framåt som människa. Jag har sett flera personer förvandlas vartefter deras företag kommer igång och fungerar allt mer. De blir säkra på sig själva och inser hur mycket de faktiskt klarar av. De har hittat ett sorts inre mod att göra saker och ting. För om de inte gör det kommer ingen annan att ta ansvar. Aftonbladet rapporterar i denna artikel om hur allt fler startar eget företag.

När du måste göra något är det riktigt roligt att se hur mycket folk egentligen klarar av. vi har alla en benägenhet att gömma oss bakom andra. Det är chefens fel, kanske beror det på vädret eller den dåliga datorn. Ibland så har vi naturligtvis rätt, det kan bero på andra. Men när företaget är ditt och det är du som bestämmer så måste du ta ansvar på ett helt annat sätt. Och tro mig, du klarar av mycket mer än du tror.

Hitta din nisch

Det är som sagt inte alla som passar till att driva verksamhet, men jag tror att bra många fler borde prova på det. Du måste ju inte göra det till ditt livsverk utan kan hålla på med det ett tag och sedan byta inriktning. Har du gjort det en gång är det lättare att göra det igen. Ganska många säljer sina företag när de vuxit till sig. Eskilstuna-Kuriren skriver här om hur det finns många fördelar med att starta eget företag.

När ditt företag är igång kanske du kan hjälpa någon annan att komma igång. Många har haft hjälp av en mentor som ger dem stöd och goda råd. Jag har också sett hur en persons status ökar när de driver eget. Det verkar som att andra beundrar någon som vågar följa sina drömmar och satsa allt. Du kan till och med bli en källa till inspiration. Framför allt till dina barn, men även andra runt omkring dig som ser vad du lyckat göra.

Close-up of smiling businesswoman conversing on cell phone against office building

Utvecklas med ditt företag

För en del innebär en egen verksamhet att de kan göra precis som de vill. Jobba i pyjamas och ha öppet när det passar dem. Naturligtvis är det inte alla inriktningar som detta passar för, men bra många. Bland annat har internet öppnat upp flera möjligheter att driva eget på dina egna villkor. En konsult måste inte befinna sig i Gnesta utan kan sitta på en strand i Thailand och jobba. Då har du inte ens pyjamas på dig utan bara ett par badbyxor.

Andra jobbar hårt flera timmar om dygnet, men tycker ändå att det är värt kampen. För de jobbar för sig själva och sin familj. Det är du som tjänar på allt det du lägger ner på jobbet, inte en arbetsgivare eller någon annan. Efter ett tag brukar det lugna ner sig och du kan njuta mer av dina händers frukt. Det är dock en ganska härlig känsla att allt hänger på dig. Att du har full kontroll och kan göra något extra av ditt liv.

En lång lista med fördelar

Det finns alltså många fördelar med att starta eget företag. Något som jag tror att många fler skulle tjäna på att göra. Bara den frihet det ger och de möjligheter som öppnar upp sig borde vara nog för många att i alla fall se lite närmare på det. Franchising kan vara ett sätt, men har du en bra ide’ är det bara att satsa. Det finns flera olika sätt att komma igång på, och ganska mycket hjälp att få. Innan du vet ordet av har du en blomstrande verksamhet med flera fantastiska möjligheter för tillväxt.

Okategoriserade