Därför kan alla bli makthavare på sociala medier 

// Published 2017-10-23 by Anders

551-6-1-sociala-medier-bra-motesplats

Har du någon gång undrat hur det skulle kännas att vara riktigt känd? Att vara någon som folk pratar om och som många ser upp till? För ett antal helt vanliga personer har detta blivit en verklighet. Jag har följt en del YouTubare, till exempel, som gör helt vansinnigt roliga saker. Du får följa vanliga familjer eller par som skojar och spexar. För en del har det inte alls tagit lång tid innan de fått miljontals efterföljare och blivit kändisar.

En annan kategori där jag märkt att flera vanliga svenskar blivit kända är genom deras bloggar. Vem hade kunnat ana att en del tjejbloggar skulle ha blivit så populära? En del har gått vidare och skapat stora företag baserat på sin kändisprofil online. Det tycker jag är väl gjort och något som alla borde beundra. Naturligtvis finns det också de som kritiserar och har negativa saker att säga om dessa kändisar. Men det hör bara till. Själv tycker jag vi ska ta av oss hatten för de som satsar på att göra något speciellt.

Nyttan av sociala nätverk

Idag är alla aktiva på de sociala nätverken, i alla fall på minst ett av dem. Själv har jag konto på några stycken, för de är ju inte alla som fungerar på samma sätt. Vissa är mest till för att dela med dig av videor eller bilder, medan andra är bäst för diskussioner eller åsikter. Till och med presidenterna är aktiva på de sociala medierna, och så är jag. Ett exempel på en bra sociala medier strategi kan vara bra att ta del av.

För personligt bruk behöver du ingen speciell strategi, men allt fler företag har insett nyttan av att vara aktiva online. Vi har flera konton på jobbet så att folk kan hitta fram till verksamheten på nätet. Men det räcker inte med att bara ha ett konto, du måste aktivt arbeta för att nå fram till de personer som kan vara intresserade av ditt företag. Själv tycker jag det verkar komplicerat, men det är nog för att jag inte jobbar på den avdelningen. Allt du behöver veta finns på Socialview.se.

Det har blivit ganska vanligt att anlita en utomstående firma för att ta hand om den här biten av verksamheten. Du måste ju inte göra allting själv utan det kan faktiskt löna sig att betala experter för att göra sitt jobb. De är bra på det och trivs med dessa uppgifter. Detta innebär att de håller sig uppdaterade och vet exakt vad som fungerar bäst just nu. För en helt vanlig person som jag skulle aldrig kunna klara av det som dessa firmor gör. Internetworld skriver i denna artikel om hur en tydlig strategi för sociala medier ger bättre resultat.

551-6-2-utnyttja-sociala-natverk-marknadsforing

Planera väl för ditt företags framgång

Som med allt annat så måste du lägga upp en plan. Du kan inte bara sätta igång med marknadsföring och kasta dig ut på sociala nätverk. I alla fall inte om du vill lyckas utan att slösa med dina pengar och andra resurser. Affärsvärlden bygger på att du måste lägga ut något för att tjäna pengar. Det är inte gratis att bli framgångsrik inom ditt område. Men detta betyder inte att du ska vara slapp och låta allt ske som det kommer. Dagens Media skriver här om varför du bör ha en strategi för sociala medier.

Planering, strategi, målgrupper och mycket annat kommer att bli din vardagsvokabulär. Själv har jag lyckats undvika denna del av verksamheten, det är inte riktigt mitt område. Men jag tycker det är intressant att se hur andra kommer fram till vad som ska göras. Och även hur de väljer när de ska sätta in vissa taktiker. Det är ett helt nätverk av planering och analysering av siffror och fakta. Verkligen intressant och framför allt mycket effektivt.

Komma upp sig på toppen

Någon gång har jag nog tänkt på hur det skulle kännas att bli stor på de sociala medierna. Att vara den som alla pratar om och tycker att de känner. Men jag är nog ganska nöjd med min obetydliga roll som deltagare. Jag tycker sociala nätverk är helt toppen för att hålla kontakt med släkt och vänner. Till och med mormor har öppnat en Instagram profil för att kunna beundra alla bilder av barnbarnen.

Samtidigt så är det roligt att följa med vad andra gör. De som verkligen kommit upp på toppen. En del av dem är ju helt vanliga personer som du och jag. Annars så tror jag nog att organisationer och tidningar ligger ganska högt upp. Nu för tiden så är det få som tar sig tid att köpa en tidning eller bok. Eller som helt enkelt tycker det är bättre att läsa online. Dagens Media rapporterar i denna artikel om resultatet som visar att alla kan bli makthavare i sociala medier.

551-6-3-sociala-medier-plats-dar-alla-mots

Så jag förmodar att det beror på vad du tycker är roligt. Jag undrar om de som blivit makthavare eller kändisar på sociala medier hade en aning om hur det skulle bli. Det måste vara ganska stor press på dig att hela tiden förse publiken med mer och roligare episoder eller bloggar. Till sist blir det nog ett jobb, även om du trivs med det. Plus att det måste ta ganska mycket tid i anspråk.

Utnyttja de sociala medierna fullt ut

Precis som med andra saker här i världen så kan sociala nätverk användas för positiva och negativa saker. När det kommer till kritan så är det ju bara ett medium, de som postar är helt vanliga människor. Men ibland så tror jag att folk går något längre online, de känner sig anonyma på något sätt. Och trots att det visar sig om och om igen så har de inte riktigt insett att vad du lägger ut på nätet förblir där. Du kan inte radera och hoppas på det bästa.

Det är ju därför som företag är så flitiga med att använda sociala nätverk och kataloger på internet. De vet att vart efter tiden går så kommer denna närvaro att byggas upp och bli stark. Alla små trådar kommer att bindas samman så att de kan nå upp till toppen inom sitt område eller bransch. Det gäller att ha tålamod, men lönar sig verkligen i längden.

Så själv kommer jag att fortsätta med mina chattar och profiler. Jag tycker internet är ett skönt sätt att slappna av ibland. Sitta och surfa runt, se på videor och skratta åt dåliga skämt. Samt att det är kul att följa med vad kompisarna håller på med. Ingen krusidull men lite lagom kontakt. Vi har inga planer på att bli makthavare, det lämnar vi åt andra. Men det är roligt att se hur pass långt en helt vanlig Svensson kan komma.

Okategoriserade