Det här bråkas det mest om under parterapi 

// Published 2017-07-17 by Anders

Angry young couple looking at each other in bed

Vem har inte någon gång önskat att en utomstående kunde medla i konflikterna mellan dig och din partner? Någon som båda två respekterar och som kan säga de rätta sakerna. Nu för tiden är det ganska många som går i terapi för att lösa sina problem, och det kan vara den allra bästa lösningen. Själv har jag inte prövat på det ännu, men jag är alltid villig att hålla mina möjligheter öppna.

Inte bara när kriget brutit ut

Det kan vara bra att börja med terapi långt innan kriget blivit en verklighet. För om du älskar din partner så är det värt att satsa på er relation. Det fanns en anledning till att ni valde varandra från början, och det går att hitta tillbaka till de känslor som du hade då. Caroline Kraus erbjuder parterapi i Stockholm för par som vill arbeta på sin relation.

För att dessa terapier ska fungera måste ni båda två vara villiga att bjuda till. Jag vet från egen erfarenhet att du kan göra mycket själv. Om du bara försöker lite extra så blir det bättre. Men parterapi är just det- ett tillfälle för båda två att öppna upp och uttrycka sig. Det kan kännas svårt att prata om sig själv och alla känslor som ligger där under ytan. Men det kan vara till stor hjälp, och vara räddningen för din relation. Jag tror att vi pratar alldeles för lite, och att det är bättre att uttrycka sig. Naturligtvis utan att skrika eller bråka, men att få ett tillfälle att säga vad du tycker. Läs mer om psykolog Caroline Kraus vision gällande psykoterapi på www.carolinekraus.se .

Vad bråkar vi om?

Du skulle kunna tro att olikheter leder till problem, men så är inte alltid fallet. Det finns inga mallar för vad folk bråkar om, men några saker verkar ofta vara kniviga. Pengar är en av dem. Vem som tjänar mest och hur pengarna ska användas. Du kanske tycker om att spara, för att ha lite extra för en regnig dag. Men om din partner vill leva livet nu och inte när han eller hon blir gammal? Kläder, väskor och smycken kanske är viktiga för dig medan din partner helst använder pengarna till att äta och dricka.

Det säger sig självt att i en relation så kommer det att uppstå friktioner. Jag har aldrig sett ett par som inte har någon form av meningsutbyte under sin tid tillsammans. Till och med gamla morföräldrar som levt lyckliga ihop i över 60 år säger att vissa perioder har varit tuffa. Men de är fortfarande tillsammans, och när den ena dör så klarar sig den andra inte utan går bort strax efter. Lycka innebär inte att ha konflikter utan att lösa dem på rätt sätt. De vanligaste bråken under parterapin. Läs mer på den här sidan i Dagens Nyheter.

Senior Couple Having a Spat

Lära sig av de visa

Du kanske tycker att en psykolog eller terapeut inte har mycket att säga om din relation. Det är mellan dig och din partner. Men jag har läst ganska mycket om vad dessa personer säger om ett parförhållande. Och jag måste erkänna att de vet vad de pratar om. De har flera bra tankar som jag faktiskt har försökt tillämpa själv. Med goda resultat kan jag lägga till.

Du måste inte ha stora problem för att kunna lyssna på råd. Jag tror att det bästa är att börja jobba på din relation redan i början, när den är ny och helt fantastisk. Om du använder de råd de visa ger så kommer du förhoppningsvis aldrig att hamna i en riktigt svår situation. Men om det värsta skulle ske så är det bara att ta tag i det och jobba hårt. Helst då tillsammans med en professionell person. Metro skriver här om parterapeutens tankar kring de största felen vi gör i relationen.

Alla har behov av vägledning

När jag ser på mitt eget liv så inser jag hur lite jag egentligen visste när jag var ung. Inte så att jag ångrar mina val och hela mitt liv är förstört. I stora drag så har det gått bra och jag är lycklig idag. Men vissa saker kunde jag ha gjort annorlunda. Och jag tror att då hade det nog gått ännu bättre. Lite problem är livets krydda, bara det inte är för mycket. Även kända par kan behöva parterapi. Läs om ett exempel i den här artikeln i Expressen.

Troligtvis så har kändisar extra stort behov av terapi. Deras relationer ältas i media varje dag och de är aldrig riktigt i fred. Vi har i alla fall fördelen av att kunna lösa de flesta av våra problem själva. Ingen lägger sig i och har en åsikt. Om vi behöver lite extra hjälp så kan vi vända oss till en terapeut, något som jag verkligen rekommenderar. De kan så mycket och har sett det mesta. Därför kan de komma med goda råd och hjälpa oss hela det som är brutet.

248-6-3-parterapi-varsta-braken

Välja en bra terapeut

Det finns flera olika skolor inom psykologin och terapi. Du får helt enkelt läsa på lite och se vem som kan passa dig. Jag tror dock på att välja någon som är certifierad och utbildad. Parterapi är ett knepigt ämne eftersom det är så starka känslor involverade. Det handlar ju om den person som du helst skulle vilja tillbringa resten av ditt liv tillsammans med. Som du kanske har barn ihop med och som tidigare var din allra bästa vän.

Terapi är därför något jag tror alla bör ta på allvar. Dels genom att inte tveka, kom igång med terapin så fort som möjligt. Men samtidigt att välja någon som verkligen är kvalificerad för uppdraget. Du vill lyckas, och då gäller det att jobba hårt.

Hemligheten bakom en lycklig relation

Jag tror att det inte finns några genvägar om du vill vara lycklig här i livet. Inte bara i din relation till andra, men rent allmänt. Du måste bestämma dig för hur du ska leva och sedan följa din bana. Om du vill vara frisk och ha tillräckligt med energi så måste du äta ordentligt och motionera regelbundet. Sova ett visst antal timmar och hålla dig bort från mat och dryck som bryter ner kroppen.

Det är något liknande när det kommer till relationer. Naturligtvis är det här min egen lilla teori, men jag tror på den. Om du vill vara lycklig med din partner så måste du göra något konkret. De där små tankarna och handlingarna i vardagen. Ord som värmer och inte bryter ner. Och om det skulle behövas så tror jag på terapi. Det viktiga är ju att hålla ihop och ha det bra tillsammans.

Okategoriserade