Allt fler väljer grönt på julbordet 

// Published 2017-07-23 by Anders

260-6-1-julbord-vegetariska-alternativ

Det känns konstigt att börja prata om julbord när solen fortfarande står högt på himlen. Jag tror att de flesta vill njuta av sommar och sol utan en tanke på att den mörka årstiden är i antågande. Den kommer fort nog ändå, ibland känns det som en suck bara mellan juli och november.

Men en orsak till att börja tänka på julbordet i god tid är att det fort blir fullbokat. Traditionellt så är december den månad då du umgås med dina arbetskamrater samt släkt och vänner. Familjen kanske du bjuder hem till dig själv, eller vems tur det än är att hysa julen. Men alla andra är det vanligast att fira jul med ute på en restaurang.

Välja rätt sorts julbord

Det är klart att du alltid hittar någonstans för ett julbord. Så gott som alla har någon form av arrangemang i veckorna som leder upp till högtiden. Problemet är om du vill ha en speciell sorts julbord, eller om ni vill komma tillsammans i just den restaurangen. Då kan det snabbt bli fullt, speciellt om de är kända för sin goda mat. Mr French erbjuder ett klassiskt svenskt julbord i Stockholm.

Samtidigt så är det ju inte bara maten som är viktig. Jag har ätit riktigt god mat ibland utan att kunna njuta av den fullt ut. För stämningen eller atmosfären på restaurangen är också viktig. Samt sällskapet naturligtvis. Men om inte matstället är inbjudande med trevlig personal så tar det bort en del av den goda smaken. Ytterligare en anledning att boka in julbordet på ditt favoritställe. Boka bord på https://www.mrfrench.se/ .

Vad ska vi äta?

Själv äter jag så gott som vad som helst. Det vill säga jag har naturligtvis mina favoriter, men jag är inte vegetarian eller har speciella behov. Detta gör det lättare när vi går ut. Helt klart så försöker jag tänka lite på formen, den har en tendens att svälla ut. Men jag ligger lite lågt med fettrika rätter och alkohol så fungerar det bra. Däremot har jag flera arbetskamrater som nu satsar allt mer på att äta mindre kött.

En del började med den amerikanska trenden att inte äta kött på måndagarna. Sedan fortsatta de och tog hela veckor som vegetarianer. Nu äter de fortfarande kött av olika slag men som ett litet tilltugg. Intressant att se hur de resonerar. En fördel med att allt fler väljer vegetariska trender är ju att det nu finns så många intressanta rätter utan kött. Dagens Hälsa skriver här om hur allt fler kan tänka sig att välja grönt på julbordet.

Idag kan du hitta glutenfria julbord, förutom vegetarianska, laktosfria eller vad du än önskar. Det vanligaste är nog att det finns en blandning av olika rätter, både traditionella och nya varianter. Julbordet är en tradition som utvecklas hela tiden. Sådant som vi tar för givet har inte funnits så länge som du kanske tror. Därför är det bara naturligt att det kommer ut nya vridningar på gamla godingar, gärna då i gröna varianter.

Close up of broth soup

Förbered dig i tid

Själv tänker jag inte på någonting som har med vintern att göra förrän den står precis runt hörnet. Jag tycker inte om mörker och kyla utan trivs bäst under sommarhalvåret. Varje vinter ser jag till att resa bort ett par veckor så att jag inte behöver lida allt för mycket. Men det finns folk som älskar december, och julen är en av anledningarna till detta. I den här artikeln i Ystads Allehanda kan man läsa om hur det redan laddas för julbordet.

Dels det julbord som de flesta går på tillsammans med arbetskamraterna. Men även ditt alldeles egna lilla julbord. Där alla i familjen har sina egna favoriter och några kanske även hjälper till med att laga maten. Men att baka kakor och dekorera hemmet brukar de flesta ändå göra själv. den stora julstädningen är också tradition, men idag är det nog många som anlitar en städfirma.

Konsten att äta grönt

Jag tycker om gröna alternativ, det kan ge en variation på vardagen. Speciellt om du ser på dem som helt nya rätter så att du inte jämför med originalet. Ta köttbullar till exempel, som ju är ett måste på julbordet. Idag finns det helt vegetariska bullar, gjorda på kikärtor, soja eller någon annan spännande ingrediens. Det säger sig självt att de inte smakar likadant som de som är gjorda på köttfärs.

Och det är inte heller riktigt meningen. Men formen och sättet att äta dem har också mycket att säga om smaken. Så när något är populärt så kan det vara smart att imitera en del av tillagningen. Det samma gäller gratänger av olika slag. En kassler gryta kan bli minst lika bra utan kött, bara du har en god sås och tillräckligt med ost.

Med andra ord så är jag öppen för det mesta. Jag tycker inte att ingredienserna spelar så stor roll om bara slutresultatet är gott. Oavsett om det är en vardagsmiddag eller en festmåltid så föredrar jag att äta riktigt bra. Jag betalar gärna en slant för att kunna få det jag vill ha. Bra råvaror eller en bokning på en trendig restaurang. Det gör ingenting om den är vegetarisk eller etnisk, bara jag trivs med både mat och ställe.

Tied Bunch of cinnamon Sticks

Mat och dryck med kompisarna

Det är viktigt att äta tillsammans, jag anser det är ett utmärkt sätt att umgås. Ibland blir det inte helt rätt, men ofta så beror det på något annat. Sveriges Television skriver nu om hur många tycker det dricks för mycket på julbordet med jobbet. Detta tror jag är något som kan förändras. Traditionellt så blir det en hel del snapsar till jul. Men man kan faktiskt hälla något annat än brännvin i glaset. Det går att skåla med lingondricka, även om det inte känns riktigt lika festligt.

Men om alla gör en ansträngning att dra ner på drickandet så tror jag att det kommer att bli roligare julbord. Eller middagar för den saken skull. Du måste inte vara full för att ha det roligt, det går att njuta av en god måltid tillsammans med kompisarna ändå. det kanske är något i stil med att äta mer grönt. Du får helt enkelt bestämma dig i förväg vad du ska göra. Och sedan hålla dig till ditt beslut.

Så oavsett om det handlar om julbord eller någon annan tillställning så har du en del val att göra. Grönt eller inte, alkohol eller inte. Men naturligtvis så går det vanligtvis att ta den gyllene medelvägen. Lite utsvävningar med julskinkan måste du kanske helt enkelt ha. Eller gröten, köttbullarna, Janssons frestelse eller vad än din specialitet är.

 

Okategoriserade