Glöm inte att du har rätt till semesterlön 

// Published 2017-05-14 by Anders

116-6-1-ratt-till-semesterlon

Något jag lärt mig under mina år i arbetslivet är att du måste tänka på dig själv. Det vill säga ingen annan kommer att lägga allt i ditt knä och säga Varsågod. Istället måste du själv ta reda på och ansöka om saker och ting. Ett bra exempel är semester och den lön som betalas ut i samband med att du tar ledigt. När du börjar nysta i alla lagar runt dessa så känns det nästan som en djungel. Men det är viktigt att hålla reda på det så att du får ut det rätta i ersättning. Speciellt om du jobbar under lite udda förhållanden som jag gjort några gånger.

Rätten till betald semester

I Sverige så har alla rätt till att vara lediga, och få betalt för det också. Fem veckor är ganska mycket, speciellt när du ser på vissa andra länder i Europa. Men jag tror att det är bra att vara ledig då och då, och att det gynnar även arbetsgivaren. För en person som bara sitter och jobbar dag ut och dag in blir trött till sist. Du vill bara springa därifrån och det blir en hel del kaffepauser. Men när du kommer tillbaka från semestern så är du vanligtvis utvilad och i en bättre ställning att handskas med dina arbetsuppgifter. Klicka här för att läsa om semesterlön och dina rättigheter.

Det finns flera lagar runt semestrarna, och ibland så blir det fel. Därför tror jag att det är bra att skaffa lite extra information så du inte missar något. Du kan gå hit för att läsa mer om hur semesterersättning funkar. Inte så att arbetsgivaren försöker fuska, även om det också kan förekomma. Istället är det nog så många olika situationer och regler att det är lätt att tappa bort sig. Eftersom ingen av oss vill missa något som vi har rätt till så är det viktigt att skaffa sig kunskap.

Njuta av din semester

När jag är på semester så tycker jag om att stänga av omvärlden. Inte släkt och vänner naturligtvis, de ser jag till att träffa regelbundet. Men allt som har med jobbet att göra. De kan klara sig utan mig i några veckor. Speciellt som jag vanligtvis inte tar ut alla semesterdagar samtidigt. Det är skönt att kunna resa bort lite under vintern också. Därför blir det inte så många dagar som jag är utom räckhåll.

Ibland så planerar jag resor och annat med semesterersättningen i åtanke. Därför så uppskattar jag när den är korrekt, och jag får alla mina pengar att röra mig med. Åtta viktiga rättigheter du har under din semester. Läs mer om vilka de är i den här artikeln från Metro. Naturligtvis är det bättre att ha en buffert, att själv lägga undan lite varje månad. Men det är alltid någon stor utgift som kommer upp så att jag får låna från den potten.

Eftersom semestern ska vara en tid av förnyelse och vila så är det bra när allt fungerar. På en del arbetsplatser jag varit så började vi planera redan efter jul vem som skulle vara ledig när. Vissa stänger ner hela verksamheten under juli månad och då har du ju inte så mycket val. Men annars så brukade vi få just de veckor vi ville ha. Det ska ju passa in med så mycket annat. Besök från familjen i utlandet, barnens sommarläger, festivalveckor, och så vidare. När det bara handlar om att ligga i hängmattan och slappa så kan jag alltid justera min semester.

116-6-3

För lite eller för mycket pengar?

Det är klart att vi klagar om semesterersättningen är för låg, då hörs verkligen vår röst. Men det kan också bli problem om du får för mycket. Det kan verka trevligt att ha några kronor extra, vem vill inte ha det? Men om du har otur så får du betala tillbaka det du fått för mycket. Inte alltid, det kan bero på situationen, men för det mesta. Så håll ett öga på hur mycket du borde ha och vad du egentligen får på kontot. Det är viktigt att vara försiktig om man får felaktigt utbetald semesterlön. Läs mer om varför på den här sidan i Sydöstran.

Sedan finns det ju de som försöker lura sig till mer ersättning. Jag vet inte riktigt hur de gör det, är inte intresserad av att veta. Men jag har läst om några som lyckats få bra stora summor pengar utbetalda som de egentligen inte hade rätt till. Eftersom jag hörde talas om det så innebär nog det att de blev fast. Göteborgs-Posten skriver här om hur fiffel med semesterlön inte betalar sig.

Rätten till betald semester

Sverige har länge haft lagar som ger rätten till betald semester. Till att börja med, år 1938, var det fråga om två veckor. Ganska mycket med den tidens mått mätt. Jag kan bara tänka mig vilken lyx det måste ha varit för familjerna på den tiden att kunna vara tillsammans i två veckor utan att behöva oroa sig för hur de skulle betala hyran. Vare sig de reste bort eller stannade hemma så var de i alla fall lediga.

Redan innan 1938 var det dock många som gav sina anställda betald semester. Troligtvis inte de som jobbade inom lågavlönade arbeten, men i alla fall. Vi tror alltid att våra semesterveckor är något nytt, men så är inte fallet. De fem veckorna lagstadgades på 1970-talet, men i verkligheten så har många både sex och sju veckor. Det har blivit lite av en del av löneförhandlingar i många fall. Allt fler väljer att vara mer lediga än att få högre lön.

Satsa på semestern

Alla har rätt till semester och semesterersättning. Jag har bara träffat några få människor som inte trivs med att vara lediga då och då. Och då har jag tyckt synd om dem för att de var så ensamma att jobbet blivit deras hela liv. Det är klart att en del trivs så mycket med jobbet att de skjuter upp sin semester, jag hörde om någon som hade fem månader att ta ut när han slutade på ett företag. Detta är inte alltid möjligt, jag tror att veckorna försvinner efter ett visst tag om du inte använder dem.

Rear view of young male hiking in forest; Koh Pha Ngan; Thailand

Själv tänker jag utnyttja varje sekund av min semester, med gott samvete och med tillräcklig ersättning. Jag har full kontroll över hur mycket jag ska ha, men det är ändå inte ett problem. För tillfället lutar jag mot något mer lugn och ro än aktiviteter, men det kan ändras med kort varsel. Om något roligt kommer upp så sticker jag iväg, och skjuter upp lugnet till en annan dag. Med all den tid jag har till förfogande så brukar jag lyckas komma tillbaka till jobbet både utvilad och full av erfarenheter.

Det handlar om att njuta av livet. Du förtjänar att vila upp dig då och då. Det är skönt att det finns lagar som styr det hela och att du själv kan hålla ett öga på hur stor ersättning du har rätt till. För det handlar inte om bidrag utan om pengar som du har jobbat in. Hela året så går du till jobbet, och det är värt ganska mycket. Det är en lagom balans mellan semester och arbete, precis lagom för att du ska kunna komma tillbaka med ett fräscht sinne.

Okategoriserade