En roligare arbetsplats med gamification 

// Published 2017-05-14 by Anders

105-6-1-gamification-roligare-arbetsplats

Att har roligt på jobbet tycker jag borde vara ett måste, en del av kollektivavtalet. Alla har vi någon gång hållit på med något som var lite tråkigt. Det kanske är disken eller läxorna, något som du vet måste göras men som inte är höjden av nöje. Efter en lång tid så står du där fortfarande och har egentligen inte gjort så mycket. Ibland kan det ta en timme att diska efter en liten lunch om du inte är på humör.

När du däremot sitter och spelar ett av dina favoritspel så är det precis tvärtom. Om du inte sätter på ett alarm kan det hända att du sitter där fram till småtimmarna. Eller så kanske din partner kommer in och säger att det är dags att sätta på potatisen. Dessa två extrema situationer visar på hur lätt det är att göra något om du har roligt.

Höja atmosfären på arbetsplatsen

Det är inte alla jobb som är så roliga i sig själv, även om du kanske tycker det är intressant. Men nu finns det en populär metod som faktiskt förvandlar ett helt vanligt kontor till en spelhåla. Detta kanske är att överdriva, men gamification har verkligen förändrat situationen för en stor mängd helt normala arbetsplatser. På Bisevos hemsida kan du läsa vad gamification är för något.

Den grundläggande principen handlar om att bli belönad. Om du ser lite närmare på varför alla spel är så populära så handlar det om att gå vidare och nå upp till högre nivåer. Jag vet med mig själv att jag inte gärna ger upp förrän jag besegrat mina fiender och kan gå vidare. Det är en form av belöning och något som idag används på arbetsplatser. Beroende på företagets inriktning så kan det läggas upp på olika sätt. Men det bygger på att vad du gör kan belönas med extra bonuspoäng eller nivåer.

Ökad omsättning tack vare bra system

Att ha roligt på arbetsplatsen är en bonus i sig själv faktiskt. De flesta måste jobba, och egentligen så trivs vi med att ha något att göra. Men när du kan få hålla på med något som liknar dina spel så höjs atmosfären avsevärt. Att jobba med försäljning eller annat som innebär daglig kontakt med andra människor är inte alltid det lättaste. Du behöver en uppmuntrande knuff i rätt riktning, en sorts belöning.

105-6-2-storre-uppmuntran-med-gamification

Samtidigt så tror jag att det är bra att satsa lite extra på att lära sig mer om sitt yrke. Idag finns det kurser och föreläsningar om så gott som allting. Om inte jobbet skickar dig på en av dessa kanske det är dags att be om det eller rent av boka in den själv. Det är en form av vidareutbildning som kan göra att du lyckas bättre i ditt dagliga arbete. Ju bättre du presterar desto gladare blir du, för att inte tala om din arbetsgivare. Bisevo hjälper dig att bli säljcoach i Stockholm.

Bli bättre på att sälja

Just säljcoach är något som ett stort antal företag kan ha nytta av. Jag har jobbat med olika verksamheter och en del verkar stå helt stilla i tiden. De fortsätter i samma gamla hjulspår som om utvecklingen stannat upp. Men vi vet ju alla att tvärtom så har den gått framåt med stormsteg. Om jag skulle tillämpa allt det jag lärde mig i skolan eller på mina första arbetsplatser så skulle jag aldrig bli månadens försäljare.

Istället är det viktigt att uppdatera sig och lära sig lite nya tricks. Det är aldrig för sent att gå framåt utan alla kan vi bli bättre på det vi håller på med. Jag tror också att en viss erfarenhet inom yrket kommer att göra det lättare att ta till sig informationen. Om hur en säljcoach hjälper företag nå framgång kan du läsa i denna artikel i Veckans Affärer.

Spela spel dygnet runt

Det har visat sig att folk jobbar bättre när de har en morot framför sig. Egentligen är detta inte någon ny upptäckt, men ibland så glöms den bort. Nu när olika sorters spel har tagit över världen och så gott som varje hushåll har minst en enhet för detta så har denna princip återupplivats. Detta tycker jag är en trevlig utveckling och en som jag tror kommer att växa till sig.

På en del arbetsplatser så får de anställda tävla mot varandra. Inte allvarligt eller med allt för stor konkurrens, men lite lagom så att de har roligt. Andra verksamheter belönar grupparbete och hela företaget får bonuspoäng när något fungerar extra bra. Jag undrar om det finns jobb där du ska rädda företagets prinsessa och måste strida mot andra företags onda demoner för att lyckas? Computer Sweden skriver här om hur jobbet kan bli roligare tack vare gamification.

105-6-3-roligare-att-jobba-med-gamification

Belöna de som jobbar väl

Alla tycker om att uppskattas för det de gör. Redan som barn så ansträngde jag mig lite extra för att få höra mamma och pappa säga hur duktig jag var. Denna egenskap har även de flesta vuxna. Vem vill inte bli belönad eller uppskattad för sitt arbete? Gamification handlar mycket om detta, att få folk att prestera mer eller arbeta på ett annorlunda sätt. För att sedan belöna dem på olika sätt. Det är en fortsättning på julklappen och årsbonusen, små eller stora detaljer som betyder så mycket. Arbetsgivare söker nya anställda genom progressiv gamification. Läs mer på den här sidan i Dagens Nyheter.

Själv skulle jag bra gärna vilja jobba på en arbetsplats där gamification är en del av strukturen. Att få tävla mot mig själv och andra, för att se hur pass långt jag kan pressa mig själv. För mig personligen skulle det vara en riktig sporre och jag är säker på att min arbetsgivare skulle bli nöjd med resultatet.

Trivas på jobbet

Rent allmänt så är glädje eller trivsel på arbetsplatsen något som de flesta satsar på nu för tiden. De skickar sina anställda på kickoff eller konferenser, alltid med några trevliga aktiviteter planerade. Det årliga julbordet är ett annat sätt att binda samman gruppen och ge all personal något att se fram emot. Förmåner av olika slag kan inkludera gymkort eller reducerade vårdkostnader. Vissa företag bjuder in massörer som tar sig an datoraxlar eller musarmar.

Men gamification är direkt riktat mot företagets verksamhet. Det är tänkt att på ett mer påtagligt sätt öka produktiviteten och trivseln. Jag tror att det har en ljus framtid och att vi kommer att höra mycket mer om det vartefter tiden går. För när de kommer på något bra så fortsätter det att utvecklas och förbättras. Vem vet om det inte kommer att sprida till de allra flesta arbetsplatserna?

Okategoriserade