Nya användningsområden för gamla gosedjur

// Published 2016-07-21 by Anders

Alla har vi väl gått omkring och letat efter barnets gosedjur, det där speciella som de nästan inte kan leva utan. Det blir stor gråt och tandagnisslan om den skulle komma bort, och inte får man tvätta den heller. Fast det gör vi ju ändå, det viktigaste är ändå att den ligger i sängen när det är dags att sova.

Toy.

ust för att det är en så viktig del av de flesta barns uppväxttid tycker en del att det är viktigt att dokumentera det hela. Man samlar in bilder på barn och deras gosedjur, och gör utställningar av det. Egentligen är det inte någon dum ide’ för det är verkligen något som de allra flesta har upplevt. Vi för det vidare till våra barn, många har ju fått sitt gosedjur redan innan de kommit hem från BB.

Jag kommer själv ihåg hur skönt det kändes att lägga min lilla kanin mot kinden och hur viktigt det var att ha honom till hands hela tiden. Det var ett ankare, en källa till trygghet och värme. För det spelar ju ingen roll hur bra föräldrar man har, ett gosedjur har sin alldeles egen plats och uppgift. Därför är det roligt när någon tar sig tid att hitta nya användningsområden för gamla gosedjur. Du hittar LOVeLLYs alla ekologiska gosedjur här.

I en skola har de en stor satsning på att bygga ett litet bibliotek och en läshörna, för att uppmuntra alla att läsa mer. Där såg jag att de ska använda gamla gosedjur för att bygga en fåtölj där man kan sitta och läsa, det låter helt underbart. Vem kan säga något om denna form av återvinning? Ett annat sätt att låta de gamla gosedjuren få nytt liv är genom att ge dem till sina egna barn. Men då gäller det att inte vara allt för känslig, jag tror nog att min kanin få stå kvar på prydnadshyllan en stund till.

Samtidigt så kan man aldrig förutspå vilket gosedjur som ett barn kommer att älska. Det är inte nödvändigtvis det man själv köpt utan kan vara något helt annat som de fattar tycke för. Därför är det ofta viktigt att de har flera att välja mellan, det är ju ingen som riktigt vet varför de föredrar ett gosedjur framför ett annat. Det här gosedjuret är ekologiskt tillverkat och därmed mycket bra för ditt barn. Ge dem ett urval så brukar det alltid vara ett som blir det mest älskade och använda. De andra brukar de tycka om att leka med också, det finns många härliga saker man kan göra med gosedjur.

Hörde om en mamma som plockade ihop alla barnens gamla gosedjur och skänkte dem till ett barnhem i Ryssland eller någon annanstans där de inte har så mycket. För många av dagens barn har så mycket att de inte ens hinner med att leka med allt. Man ger ju inte bort de kära gosedjuren, de där som blir slitna och trasig med åren men ändå är högt älskade. Istället kan man sortera ur lite leksaker och gosedjur som kanske ändå aldrig används. Det finns alltid några stackars barn som inte har någonting, tyvärr är det inte alla som har det lika bra som våra barn.

Och ibland behöver det inte vara till fjärran länder, en del hjälporganisationer ger flyktingbarn leksaker för att ge dem lite glädje och trygghet. Precis som våra egna barn känner sig bättre med ett gosedjur i famnen så kan ju dessa stackars barn behöva något mjukt i livet. Några leksaker som kan få dem att glömma allt hemskt de varit med om, i alla fall en liten stund. Jag tycker det är viktigt att alla  barn ska få ha det bra och när barnen blir äldre så kan man skänka bort vissa gosedjur tillsammans. Det kommer att få barnen att lära sig lyckan av att dela med sig och kan också i det långa loppet få dem att inse hur bra vi egentligen har det.

I Göteborgs-Posten kan du här läsa om nya användningsområden för gosedjur som älskats sönder. Det är ganska intressant egentligen att se vilket intresse det finns för gosedjur, och hur folk inser hur viktiga de är för vår kultur. Många tycker det låter kul att säga så, men det är uppenbart när man ser på hur till och med vuxna sparar sina gamla gosedjur. En del kanske man kan ge bort, men det finns alltid någon enstaka som får följa med in i äktenskap och flyttar, som alltid har sin givna plats på sängen eller på någon hylla i hemmet.

Alla älskar gosedjur av olika slag, vare sig man sover med dem eller tycker om att leka med dem. Barn mår bra av att ha några mjuka leksaker, det är en del av deras utveckling. Och alla kan ha behov av att krama om ett litet gosedjur någon gång ibland, oavsett hur gammal man är.

Okategoriserade