Smarta drag vid köp av bostad

// Published 2016-05-16 by Anders

För de allra flesta är köp eller försäljning av bostad något stort i livet. Man har sparat ihop pengar till handpenningen, kanske fått löneförhöjning eller tagit ett lån för att klara av alla utgifter. Därför är det också viktigt att allt går som det ska, vilket kräver en del planering.

809-4- kӧpa-bostadEn av de viktigaste sakerna man ska tänka på vid köp av bostad är att skydda sig själv med ett bra kontrakt. Speciellt om man gått runt och tittat på flera ställen för att slutligen hitta drömstället. Det hus eller lägenhet som man planerar att bo i under flera år, kanske låta barnen växa upp i. En satsning på familjens välfärd och framtid.

Planering är nyckeln

Innan man ens börjar leta efter en bostad är det viktigt att tänka igenom hur mycket man egentligen kan investera i det hela. Vare sig man redan bor i egen bostad eller inte så brukar det så gott som alltid involvera en hel del pengar att flytta till en ny. Det kan alltså löna sig att kalkylera precis hur stora månadsutgifter som familjen har råd med, och även hur mycket man tycker det är värt att lägga ner på bostaden. När det sedan kommer till budgivning eller förhandlingar så gäller det att hålla fast vid det kostnadstak man bestämt sig för. Det är inte alltid lätt, speciellt inte när det handlar om drömhuset, men det är viktigt att också vara realistisk.

Oavsett hur bra allt verkar, både pris och säljare, så är det också ovärderligt med ett ordentligt kontrakt. Det finns en hel del saker som kan komma upp i efterskott och då gäller det att vara lagligen skyddad. En duktig fastighetsadvokat i Stockholm är Björn Samuelson som arbetar på BAS Advokatbyrå. Med ett lagligen bindande kontrakt har man större chans att slippa problem med dolda fel eller annat som kanske inte är så tydligt från början.

Advokater som kan sin sak

Faktum är att om man har minsta lilla tvivel om något i samband med ett fastighetsköp så är det bäst att kontakta en advokatfirma. Det smartaste är då att välja en som har fastigheter som sin specialitet, som känner till marknaden och alla de lagar som styr den. BAS Advokatbyrås fastighetsjurister är inriktade på fastighetsrätt, varumärkesrätt och entreprenadrätt. Lagar och förordningar justeras och förändras ständigt, ibland från år till år. Det är omöjligt för en vanlig lekman att hålla reda på allt, men det kan bli ganska dyrt om man inte är försiktig. En specialist, de advokater som har valt detta område, håller sig dock ständigt uppdaterad och vet vad som gäller.

Det är ingen som går till ett bageri för att köpa skruvar, och det samma gäller med advokater. Kanske inte lika extremt, de har ju trots allt en allmän utbildning som grund. Men för att verkligen kunna vara på den säkra sidan, eller känna sig tryggare, så brukar det vara bra att välja en advokatbyrå som har en speciell inriktning. De som har erfarenhet av liknande situationer och som därmed kan komma med mycket bra och praktiska råd.

Hur man köper bostad

Det finns flera bra riktlinjer och råd för hur man ska gå tillväga vid köp av bostad. Planering är ett av de första stegen, men också vara medveten om sina behov. Ett enkelt exempel är paret som kanske funderar på att skaffa barn. Då bör man inte bara se på hur bostaden ser ut men också ta sig en titt på strukturen och utbudet runt omkring. Om det är barnvänligt, vilka förskolor och lekparker som finns, och så vidare. I den här artikeln från Leva & Bo får du bra tips att tänka på innan du köper lägenhet.

Det finns ingen anledning att vara rädd för att investera i egen bostad, vare sig det handlar om ett hus eller lägenhet. Med rätta metoder kommer det inte ta lång tid innan man flyttar in och kommer till rätta. Ett ordentligt avtal, där alla klausuler och eventualiteter är täckta kommer att göra det hela smidigare och säkrare. Detta är något som alla tjänar på och som minimerar risken för tråkiga tvister. Bostad är en viktig del av livet och även en stor investering som man ska ta på allvar.

Okategoriserade