Att rusta upp sitt hus sjӓlv

// Published 2015-10-08 by Anders

148-4-rusta-upp-husetDet ӓr många som ӓr hӓndiga och gӓrna gӧr lite udda jobb runt om i hemmet sjӓlva. Sedan finns det andra som brinner av skaparglӓdje och har det som hobby att rusta upp och fixa. Återigen andra gӧr det fӧr att spara pengar, det kan lӓtt bli dyrt med hantverkare. Oavsett vilken grupp man hӧr till finns det vissa saker som kan underlӓtta arbetet.

En bra plan ӓr naturligtvis grundlӓggande, speciellt fӧr de som jobbar med en budget. Med en bra uppstӓllning, som ӓr baserad på fakta och inte bara ӧnskningar, ӓr det troligare att jobbet blir gjort på rӓtt sӓtt och till ett praktiskt pris.

Vad ska man gӧra sjӓlv?

Att rusta upp ett hus tar tid och kunskap, och vissa moment ӓr bӓst att lӓgga ӧver på proffsen. Detta kan lӧsgӧra tid och energi som istӓllet kan anvӓndas på de arbetsuppgifter man ӓr bra på. Många vӓljer att anlita någon fӧr målning, fӧrutom elinstallationer och rӧrlӓggning. Man kanske gӧr några små detaljer sjӓlv, men den stӧrsta delen av uppgiften tar en firma hand om. Detta gӓller både fӧr fasadmålning och inomhus. Läs mer om målarna på MRM i Stockholm här. De har stor erfarenhet och utbildning, speciellt viktigt i våtutrymmen eller kӧk.

Ibland kan det ta år att rusta upp ett hus, men det kan ӓndå vara en kӓlla till stor glӓdje och tillfredsstӓllelse. Om man måste bo i hemmet medan man fixar upp det ӓr det viktigt att ta hand om de viktigaste rummen fӧrst. Ett vӓl fungerande badrum, till exempel, ӓr något man bӧr ta itu med ganska snabbt. Andra kӧper ett renoveringsobjekt och tar sig tid att verkligen få allt perfekt innan de slutligen flyttar in. Det kan vara en kul sak som fӧr familjen samman, ett projekt som man jobbar på ihop.

Ӓr det verkligen vӓrt mӧdan?

Man kan spara många tusenlappar på att lӓra sig lite om hantverk sjӓlv. I många affӓrer ӓr det också mӧjligt att hyra maskiner, det finns ingen anledning att kӧpa dyra saker som bara anvӓnds en eller ett par gånger. På nӓtet finns det flera bra tips med bilder om hur olika moment kan utfӧras, samt fӧrslag på vilka material och utrustning som behӧvs. Här kan ni läsa en artikel från Expressen om hur ett par rustade upp sitt hus. De hade en viss bakgrund och kunskap, men lӓrde sig resten vart efter.

Fӧr många ӓr det just en kombination av professionell hjӓlp och egna insatser som gӧr det mӧjligt att rusta upp ett hus på allra bӓsta sӓtt. De flesta har en begrӓnsad budget, men det allra viktigaste ӓr att ha en vision av  hur man vill att hemmet ska se ut nӓr det ӓr fӓrdigt. Det kan inkludera kӧpet av begagnade mӧbler som sedan måste fixas, eller kanske att man syr upp de textiler som behӧvs sjӓlv. Men nӓr man sitter i sitt upprustade  hus, som ӓr skyddat mot vӓder och vind samtidigt som det reflekterar ens egen personlighet och smak, så kommer det att kӓnnas ӓnnu bӓttre nӓr man vet vem som gjort en stor del av arbetet.

Okategoriserade